Index Vakbarát Hírportál

Peking megfenyegette Washingtont: a romló kapcsolatok „árthatnak” a klímaügyi együttműködésnek

2021. szeptember 2., csütörtök 07:43

Vang Ji kínai külügyminiszter elengedett egy könnyed fenyegetést szerdán, amikor is közölte a kínai látogatáson tartózkodó John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottal, hogy az egyre romló kétoldalú kapcsolatok „árthatnak” a két ország együttműködésének a klímaváltozás elleni küzdelemben – írja az MTI.

Kerry Tiencsin városban tartózkodik, és tárgyal kínai szakemberekkel. Videokapcsolaton keresztül beszélt Vang Jival, aki leszögezte, hogy a klímaügyi együttműködés nem választható külön az általános kapcsolatoktól, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen ezek javításáért – olvasható a minisztérium közleményében.

Kerry az állami tévé nemzetközi csatornáján bemutatott videorészlet tanúsága szerint azt mondta, Kínának kulcsszerepe van a klímaváltozás elleni globális küzdelemben. Amint az AP hírügynökség megjegyezi,

Kína a világon a legtöbb üvegházhatást okozó gázt engedi ki a légkörbe, az illusztris listán az Egyesült Államok a második.

A két ország között a kapcsolatok a kereskedelem, a technológia-transzfer és az emberi jogok terén romlottak el, ha nem is ugyanattól az időszaktól kezdődően, és nem egyforma mértékben, de abban eddig egyetértettek, hogy például a klímaváltozás elleni küzdelemben együtt tudnak működni. John Kerry Kína előtt Japánban tárgyalt klímaügyben.

Rovatok