Index Vakbarát Hírportál

Kötelező oltás jöhet Belgiumban

2021. szeptember 2., csütörtök 14:17

Több belga politikus is a koronavírus elleni oltások kötelezővé tételének lehetőségét pedzegette a héten.

Nő a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételének támogatottsága a belga politikában, egyre többen beszéltek az elmúlt hetekben arról, hogy vitát kellene nyitni erről a kérdésről – írta csütörtökön a Brussels Times.

Maxime Prévot, a frankofón kereszténydemokraták (cdH) elnöke szerdán az LN24-nek azt nyilatkozta, normálisnak tartja, hogy az európai politikai pártok az önkéntességet részesítik előnyben az oltással kapcsolatban, de meggyőződése, hogy mára megmutatkoznak ennek a megközelítésnek a korlátai.

A politikus szerint „tabuk nélkül” kell megvitatni a kötelező oltás kérdését, és nem csak egyes szektorok tekintetében, hanem az egész társadalomban. Prévot figyelmeztetett az új variánsok és a negyedik hullám jelentette fenyegetésre is. Úgy fogalmazott: a közös érdeket az egyéni szabadságok fölé kell helyezni.

A Brussels Times felidézte: a héten Paul Magnette, a frankofón szocialisták (PS) politikusa is arról beszélt, hogy meg kell nyitni a vitát az egész társadalomra vonatkozó kötelező oltásról.

Amikor az ötödik vagy hatodik hullám követi a negyediket, amikor folyamatosan tűnnek fel az új variánsok, és nem tudunk megszabadulni a vírustól, a helyzet fenntarthatatlanná, közegészségügyi kérdéssé válik

– fogalmazott a La Libre című lapnak.

Magnette szerint mindent elmond a helyzetről, hogy a Covid–19 miatt kórházban ápoltak 98 százaléka nincs beoltva. Megjegyezte: nem hibáztatja a társadalmat. 

A portál adatai szerint szeptember elsejéig a belga lakosság 73,1 százaléka kapta meg legalább az első adag vakcinát, és 70,6 százalék teljesen be van oltva.

A frankofón politikusok felvetései mögött az átoltottság egyenlőtlensége miatti aggodalom is felfedezhető: Flandriában a lakosság nyolcvan, Vallóniában 66, Brüsszelben és régiójában pedig alig több mint ötven százalék van beoltva.

Rovatok