Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek vallotta magát a The Beatles terroristasejt tagja, de nem végzik ki

2021. szeptember 3., péntek 19:10

Mind a nyolc vádpontban bűnösnek vallotta magát Washingtonban az Iszlám Állam terroristája, a londoni születésű Alexanda Kotey. A The Beatles néven közismertté vált terroristasejt tagjaként Kotey szír területen tevékenykedett, az Iszlám Állam összeomlását követően kurd csapatok fogták el 2018-ban. 

Bűnlajstromában egyebek mellett amerikai és japán túszok lefejezése, kínzása is szerepel. A négyfős, brit származású csoport mintegy 23 túszt ejtett, egyes értesülések szerint több millió euró váltságdíjra tettek szert. Sok túszt kivégeztek, de a Reuters által ismertetett vádirat szerint válogatott módon kínozták őket.

Volt, hogy sokkolót használtak, máskor egymással kellett verekedniük a túszoknak az életükért.

Kotey ügyét az Egyesült Államokban tárgyalják, miután Nagy-Britannia 2018-ban visszavonta állampolgárságát. Bár London hagyományosan nem adja ki állampolgárát, ha halálbüntetést róhatnak ki rájuk, Kotey és egyik társa, El Shafee Elsheikh esete kivételnek számít. 

A BBC ugyanakkor megjegyzi, a 37 éves férfire vélhetően életfogytiglani börtönbüntetést szab ki az amerikai bíróság. Kiadatásukat követően Sajid Javid brit belügyminiszter az Egyesült Államok legfőbb ügyészének írt levélben kérte, hogy a két vádlottat ne ítéljék halálra.

Rovatok