Index Vakbarát Hírportál

Valaki nagyon nem mond igazat arról, ami Afganisztánban zajlik

2021. szeptember 3., péntek 20:09 | aznap frissítve

Felgyorsultak az események Afganisztán Pandzssír tartományában. Pár órával ezelőtt az Index is beszámolt arról, hogy az ország nagy részét megszerző tálibok súlyos vereséget szenvedtek a Pandzssír-völgyben a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) csapataitól. A legfrissebb hírek szerint azonban éppen ennek az ellenkezője igaz: az iszlamisták számolták fel a volt afgán hadsereg tagjaiból, helyi ellenállókból verbuvált NRF csapatait. Hozzáteszik, a tálibok ezzel megszerezték az afgán ellenállás utolsó bástyájaként hivatkozott Pandzssír-völgyet.

A Reuters hírügynökség megkeresésére egy tálib parancsnok megerősítette a győzelmüket. 

A mindenható Allah kegyelméből egész Afganisztán felett átvettük az ellenőrzést. A bajkeverőket legyőztük, és Pandzssír most már az uralmunk alá került

– fogalmazott a Reuters forrása, amit az MTI szemlézett. Korábban a Yeni Şafak török napilap is az iszlamisták győzelméről adott hírt, helyszíni beszámolók szerint az ország több pontján ünnepi puskaropogás kíséri a tálibok győzelmét.

Az NRF azonban mindent tagad. Őket a BBC érte el, szóvivőjük szerint gyakorlatilag visszaverték az ország többi részén hatalmon lévő radikális iszlamistákat.

A tálibok propagandagépezete ugyanazt szajkózza, hogy Pandzssír elesett, ami – mint az elmúlt héten megbizonyosodhattunk róla – hazugság, és ennek pont az ellenkezője igaz. Az NRF meghátrálásra kényszerítette őket

– mondta a szóvivő a BBC-nek. Hozzátette, bekerítették és megostromolták a tálib harcosokat a völgy északkeleti részén. „Van néhány száz tálib, aki csapdába került. És eközben kifogynak a lőszerből, és jelenleg már tárgyalnak a megadás feltételeiről" – tette hozzá.

Rovatok