Index Vakbarát Hírportál

Csaknem két tucat mianmari katonát öltek meg a lázadók a kínai határnál

2021. szeptember 3., péntek 21:04

Legalább 23 mianmari katonát öltek meg a Nemzeti Demokratikus Hadseregek Szövetsége (MNDAA) nevű lázadószervezet harcosai a kínai határ közelében saját pénteki közlésük szerint – írja az MTI.

A felkelők szóvivője közölte, hogy a kormánycsapatok augusztus vége óta próbálják bevenni egyik támaszpontjukat az északkeleti San államban. Mint mondta, a hadsereg alakulataira magaslati pozícióból nyitottak tüzet, amikor azok előre nyomultak. Az összecsapásban a felkelők egyik harcosa is életét vesztette. A hadsereg adott pontos tájékoztatást az összecsapásokról.

Mianmarban több mint húsz, etnikai alapon szerveződő lázadócsoport tevékeny. A felkelők kiterjedt térségeket uralnak a határrégiókban, és nem ritkák a véres összecsapások a kormányerőkkel.

A CGTN kínai állami televízió augusztusban arról adott hírt, hogy a San államban zajló harcok következtében eltévedt lövedékek kínai területen csapódtak be, megrongálva épületeket és pánikot keltve a lakosság körében.

Észak-Mianmar lázadószervezetei szoros kulturális kapcsolatban állnak Kínával, így például kínai nyelvjárásokat beszélnek és a kínai fizetőeszközt, a jüant használják. 

Tovább bonyolítja a képet, hogy a mianmari hadsereg több fronton vív háborút Kajáh, Karen, Csin, San és Kacsin államokban az etnikai csoportok lázadószervezetei ellen, amelyek a hadsereg februári hatalomátvételét követően csatlakoztak a belső ellenálláshoz.

Rovatok