Index Vakbarát Hírportál

Önállóbb Európát az amerikai függőség helyett?

2021. szeptember 3., péntek 18:32

Az Egyesült Államoktól való függőség önerőből való ellensúlyozására biztatott véleménycikkében egy belga EP-képviselő Afganisztán példájára hivatkozva. Hilde Vautmans az uniós külpolitikában gyakorolt tagállami vétójog felszámolását és a menedékkérők befogadását is sürgette.

Akárcsak Szíria és Irak esetében, a status quo összeomlása Afganisztánban is erősíteni fogja a migrációt – írta az EUObserver portálon csütörtökön megjelent publicisztikájában Hilde Vautmans belga liberális európai parlamenti képviselő, a Renew Europe frakció tagja.

A rendezetlen amerikai kivonulás a politikus szerint újabb pont az egyoldalú döntések hosszú listájában, amelyeket az Egyesült Államok a szövetségeseire, valamint „a liberális nemzetközi rend” stabilitására való tekintet nélkül hozott meg.

Felidézte, a Fehér Ház szerint az amerikaiak megkapták, amit akartak Afganisztánban, most pedig másoknak kell megküzdeniük a beavatkozásuk hatásaival. Ez a képviselő szerint újabb rossz precedenst teremt a multilaterializmusnak, amit az amerikai vezetésű nemzetközi rend alapozott meg.

Hilde Vautmans szerint nem a Közel-Kelet az egyetlen régió, ahol a status quo stabilitása az amerikaiaktól függ. Noha inkább szimbolikus, az amerikai jelenlét Európa számára is erős stabilizáló tényező – jegyezte meg.

A képviselő úgy fogalmazott, arra nem kell számítani, hogy valamelyik európai országot vallási fanatikus hordák rohanják le egy amerikai kivonulás esetén, de például Görögországnak, Ciprusnak és a Balti országoknak előbb-utóbb célszerű lesz újragondolnia a biztonságát.

Hilde Vautmans szerint az EU-nak közös és realista menekültpolitikára van szüksége, amely hosszútávon több legális útvonalat biztosít a menekülteknek, működőképes befogadási, visszafogadási rendszert és hatékony határellenőrzést.

Rövidtávon az EU-nak szerinte mindent meg kell tennie, hogy kihozza az Afganisztánban ragadtakat: uniós állampolgárokat, az EU-nak dolgozó afgánokat és családjaikat, valamint az emberi jogokért harcolókat. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) Európának élen kell járnia az afgán menekültek támogatására és áttelepítésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekben – tette hozzá.

Biztonsága érdekében Európának politikai tőkét kell fektetnie a multilateralizmusba, erősítenie kell Európa stratégiai autonómiáját. Ennek kapcsán kitért arra is, hogy az uniós külpolitikát hatékonyabbá tenné a többségi döntéshozatalra való átállás. Az amerikai erőtől való függőséggel szemben megfelelő európai haderő kialakítását is sürgette.

A liberális képviselő szerint az afganisztáni tragédia tanulságai közé tartozik, hogy az inváziók nem működnek, a földrajz megkerülhetetlen, a valódi reformokhoz elsöprő többségi támogatásra van szükség, a modernizáció és „nyugatosítás” pedig csak akkor fenntartható, ha valós politikai és kulturális mozgalmakból indul ki.

Kiemelte, Brüsszel nem tehet fel mint egy lapra – jelen esetben Joe Biden amerikai elnökre –, mert nem helyettesítheti a nemzetközi biztonsághoz való erős és közös európai hozzájárulást.

(Borítókép: Samuel Corum / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

 

Rovatok