Index Vakbarát Hírportál

Putyin: A szovjet kivonulás jobban sikerült, mint az amerikai

2021. szeptember 3., péntek 19:07 | aznap frissítve

Az afganisztáni beavatkozást bírálta az orosz elnök, aki úgy látja, a szovjet kivonulás jobban sikerült, mint az amerikai.

Elfogadhatatlan erővel rákényszeríteni más országokra a demokráciát – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokban, a Keleti Gazdasági Fórum pénteki plenáris ülésén a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

Ha egy nemzetnek szüksége van a demokráciára, akkor be is fogja vezetni, szóval nincs szükség ennek erőltetésére

– jegyezte meg.

Az orosz államfő kifejtette, „sok kollégájától” azt hallotta, hogy hibát követtek el Afganisztánban, a jövőben máshogy kell eljárni. Szerinte ez a hozzáállás távolról sem új, hiszen azokat a katolikus papokat, akik Kínába mentek a tudományos, oktatási és egészségügyi eredmények mentén „civilizálni” a helyi lakosságot, elsősorban a katolicizmus terjesztése hajtotta.

Az évek során annyi változott – magyarázta az orosz elnök –, hogy már nem spirituális és gazdasági gyarmatosításról van szó, hanem a befolyás megőrzéséről, amelyet a demokratikus elvek képviselete mögé rejtenek.

Putyin ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy az amerikaival ellentétben az Afganisztánból való szovjet kivonulás szervezett és rendezett volt. Emlékeztetett, az akkori kabuli vezetés még évekkel a kivonulás után is a helyén volt, és ha a Szovjetunió röviddel saját összeomlása előtt nem szünteti meg Afganisztán gazdasági támogatását, nehéz lenne megmondani, hogyan alakultak volna a dolgok a továbbiakban. Putyin szerint lehetséges, hogy a szemben álló felek megállapodásra jutottak volna.

Az orosz elnök megjegyezte azért, hogy míg az amerikaiaknak légi hidakat kellett létrehozniuk, a szovjet csapatoknak a saját országuk határát átlépve kellett kivonulniuk, szóval e tekintetben könnyebb dolguk volt.

Rovatok