Index Vakbarát Hírportál

Elindult Magyarország felé az európai expressz

2021. szeptember 3., péntek 09:47

Különös egybeesés, hogy miközben idehaza a magyar vonatközlekedés megindulásának 175. évfordulóját ünnepeljük, 2021-et a vasút európai évének választották. Ennek alkalmából állították üzembe a Connecting Europe Express nevű különleges járatot, amely csütörtök este indult el öthetes útjára, ahol több mint 100 városban áll meg.

A Lisszabonban kezdődő és Párizsban véget érő út jelentősebb állomásai között van Ljubljana is, így a vonat összeköti egymással az Európai Unió Tanácsának portugál, szlovén és francia elnökségét. Budapestre szeptember 19-én érkezik Arad felől, és még aznap tovább indul Kassa irányába. A szerelvény egyik kocsiját a MÁV-START biztosítja: az 1995-ben Spanyolországban készült CAF poggyászkocsi vándorkiállításnak ad otthont. 

A vasúti közlekedés gazdag közös történelmünk egyik meghatározó eleme. A vasútban rejlik ugyanakkor Európa jövője is, hiszen a karbonsemleges közlekedési ágazat megteremtését elősegítve megoldást kínál az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére és a világjárványból való gazdasági kilábalásra egyaránt

emelte ki Adina Vălean, a közlekedésért felelős európai biztos. 

Az elkövetkező hetekben a Connecting Europe Express mozgó konferenciaközpontként, laboratóriumként és nyilvános vitafórumként szolgál majd, ahol a résztvevők megvitathatják, miként tehető a vasút a legvonzóbb közlekedési móddá mind az utasok, mind a vállalkozások számára. 

Jelenleg túl sok műszaki akadály hátráltatja a határokon átnyúló vasúti közlekedést, és rendkívül összetett feladat vonatokat közlekedtetni az európai országok határain keresztül

mutatott rá Andreas Matthä, az Európai Vasutak Közössége (CER) elnöke. 

Az európai vasúti nyomtávok közötti különbségek miatt a Connecting Europe Express is valójában három vonatból – egy ibériai, egy közép-európai és egy balti szerelvényből – áll, amelyek a járat útvonala mentén találkoznak majd. A projekt nemcsak emlékeztet az európai vasúti hálózat egyes részei közötti átjárhatóság problémáira, hanem a szervezők bizodalma szerint segíteni fog azok mihamarabbi leküzdésében is. 

Rovatok