Index Vakbarát Hírportál

A tálibok kiakadtak, amiért használhatatlan repülőgépeket hagytak az amerikaiak Kabulban

2021. szeptember 4., szombat 13:00

Felháborodva vették tudomásul a szélsőséges iszlamista tálibok, hogy az amerikai katonák használhatatlanná tették a kabuli reptéren hátrahagyott helikoptereket és merev szárnyú repülőgépeket. 

Az Al-Jazeera hírügynökség riporterének Twitterre feltöltött videóbejegyzése szerint bár a tálib fegyveresek az amerikai kivonulás másnapján még vígan parádéztak, most igen csalódottak, amiért a megszerzett repülők és helikopterek használhatatlannak bizonyultak.

Csalódottak. Dühösek. Úgy érzik, elárulták őket, mert ezek az eszközök mind javíthatatlan állapotban vannak. Azt mondják, arra számítottak, hogy az amerikaiak a helikoptereket egyben otthagyják, hogy használhassák őket. 

Amikor a riporter rákérdezett, hogy mégis miből gondolták, hogy az amerikaiak bármi működőképeset a helyszínen hagynak, azt válaszolták, azért, mert ez a nemzeti vagyon része, és „most már ők az afgán kormány”, és ezek a gépek „jól jöttek volna nekik”.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, azt remélték, hogy az amerikaiak használható állapotban hagyják a reptér kereskedelmi részét, ami lehetővé tenné, hogy az evakuálások végeztével kereskedelmi járatokkal továbbra is el lehessen utazni az országból.

A Portfolio hozzáfűzi, hogy a tálibok valószínűleg azért is számítottak használható repülőgépekre, mert a vidéki városok elfoglalásakor az afgán kormányerőktől több alkalommal is működő gépekre tették rá a kezüket, amelyeknek egy részét már be is üzemelték.

Rovatok