Index Vakbarát Hírportál

Ismét egy sikkasztásgyanús ügyben folyik eljárás a francia exminiszterelnök ellen

2021. szeptember 4., szombat 07:30

Újabb sikkasztásgyanús ügyben folyik eljárás François Fillon volt francia miniszterelnök ellen, akit tavaly azért ítéltek börtönbüntetésre, mert még törvényhozóként fiktív állásban foglalkoztatta a feleségét – erősítették meg pénteken igazságügyi források az RTL rádió értesülését.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség 2017-ben azért indított vizsgálatot közpénzek elsikkasztásának a gyanújával a volt kormányfő ellen, mert az Mael Renouard írót 2013 és 2015 között parlamenti asszisztensként foglalkoztatta.

Az író François Fillon beszédírója volt a miniszterelnöksége idején 2007 és 2012 között, majd ő írta meg a politikusnak az elnökválasztási programját bemutató kötetét, amely 2015 szeptemberben jelent meg. A könyv több mint 100 ezer példányban kelt el, és Fillonnak 250 ezer eurós honoráriumot biztosított – írja az MTI.

A vizsgálat arra keresi a választ, hogy az ezen időszak alatt parlamenti asszisztensként 38 ezer eurót kereső Mael Renouard végzett-e más tevékenységet is a képviselő mellett, vagy kizárólag a könyv megírásával foglalkozott. Igazságügyi források szerint az ügyben már 2017-ben vizsgálódni kezdett az ügyészség, párhuzamosan a politikus felesége, Penelope Fillon fiktív foglalkoztatása miatt indított eljárással, de aztán befagyasztották a vizsgálatot 2019 áprilisig, amíg az utóbbi ügy bírósági szakaszba került.

A politikus karrierjének a felesége nevében történt sikkasztási botránya vetett véget, a jobbközép Köztársaságiak egykori elnökjelöltje kénytelen volt visszalépni a 2017-es elnökválasztástól, amelyet végül a centrista Emmanuel Macron nyert meg. Fillont két év letöltendő és három év szabadságvesztésre ítélték 2020 júniusban, de a politikusnak nem kellett börtönbe vonulnia, miután fellebbezett az ítélet ellen.

Az újabb eljárásban Fillont már meghallgatták, a vizsgálóbírók a közeljövőben döntenek arról, hogy vádemelés nélkül lezárják-e az ügyet vagy pedig büntetőbíróság elé küldik a visszavonult politikust.

Elképesztő azt gondolni, hogy egy parlamenti munkatárs nem vehet részt a képviselője egyik politikai kötetének megírásában

 – mondta az AFP hírügynökségnek Antonin Lévy ügyvéd, aki François Fillont képviseli.

Ez az eljárás teljesen az ügyészség kitalációja, amely üres eljárásokat akar mindenáron fenntartani, és néhány héttel a fellebbezési eljárás előtt előszedi őket

– tette hozzá. A felesége fiktív foglalkoztatása ügyében novemberben kezdődik François Fillon perének másodfokú tárgyalása.

Rovatok