Index Vakbarát Hírportál

Megnevezték az új-zélandi pláza terroristáját, akit követtek, de hét embert késelt meg

2021. szeptember 4., szombat 16:04

Szombaton Új-Zélandon megnevezték azt a férfit, aki hét embert késelt meg az aucklandi Countdown Lynnmall szupermarketben, mielőtt a kivezényelt biztonságiak lelőtték volna.

A 32 éves Ahmed Aathill Mohamed Samsudeen Srí Lanka-i állampolgár, tíz éve, 2011-ben egyetemistaként érkezett Srí Lankáról Új-Zélandra tanulni. Ismert volt a hatóságok előtt a szélsőséges iszlám iránti rajongásáról, korábban többször is vádat emeltek ellene. Először még 2016-ban hívta fel magára a figyelmet a közösségi médiában terjesztett írásaival és videóival, 2017 májusában aztán le is tartóztatták, amikor éppen felszállt volna egy Szíriába tartó repülőgépre. Kisebb vétségek miatt három évet rács mögött töltött, mielőtt 2021 júliusában feltételesen szabadlábra helyezték volna.

Az azóta eltelt 53 nap alatt összesen 30 rendőrt állítottak rá figyelni a mozgását

– hangzott el Andrew Coster országos rendőrfőkapitány és Jacinda Ardern miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján. 

Andrew Coster elmondta azt is, hogy bár a terrorista paranoiás volt – a késelésig eltelt időszak alatt többször ment neki ártatlan járókelőknek azzal, hogy őt követik –, a viselkedésében semmi feltűnő nem volt a támadás napján, a napi rutinnak megfelelően vonattal elutazott a szupermarketbe, magához vett egy bevásárlókocsit, és tíz percen át vásárolgatott, mielőtt kést ragadott volna, hogy válogatás nélkül szúrni kezdjen. A rendőrök egy perccel az után már le is lőtték, hogy riasztották őket.

Jelenleg a támadás öt sebesültje közül hárman kritikus, ketten stabil állapotban fekszenek kórházban. Két embert már kiengedtek, ők otthon gy ógyulhatnak.

(Borítókép: Rendőrök az aucklandi szupermarketnél történt késelés helyszínén 2021. szeptember 3-án. Fotó: MARIKA KHABZI / RADIO NEW ZEALAND / AFP) 

Rovatok