Index Vakbarát Hírportál

Zsarolással vádolta meg Brüsszelt a lengyel igazságügyi miniszter

2021. szeptember 4., szombat 13:58

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottság a helyreállítási forrásokat megalázó feltételekhez köti, amelyek csorbítják országa szuverenitását.

Zsarolással vádolta meg az Európai Bizottságot csütörtökön Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter – írta pénteken az Euractiv az AFP francia hírügynökségre hivatkozva.

A portál szerint a tárcavezető azt kifogásolta, hogy a brüsszeli testület a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelni hivatott helyreállítási alap forrásait ahhoz köti, hogy a tagállamok ismerjék el az uniós jog elsőbbségét a nemzeti jogrendjükkel szemben. Ziobro szerint az uniós „zsarolás” üzenete, hogy „akkor adunk pénzt, ha megalázó feltételeket fogadtok el, ami csorbítja a szuverenitásotokat”.

Előző nap Paolo Gentiloni gazdasági biztos arról beszélt, hogy még nem ért véget a lengyel helyreállítási tervről szóló párbeszéd, amelynek része „az uniós jog elsőbbségének ügye” is.

A lengyel kormányt ért brüsszeli kritikákra válaszul Mateusz Morawiecki a közösségi oldalán reagált röviden.

Senkinek sem kell megtanítania nekünk, mi a demokrácia és a jogállamiság

– fogalmazott pénteki bejegyzésében a lengyel kormányfő, aki szerint országa a történelme során mindenfajta totalitarianizmus és despoták ellen harcolt.

Rovatok