Index Vakbarát Hírportál

Vége a harcnak: megegyezett az Európai Unió és az AstraZeneca

2021. szeptember 5., vasárnap 08:12

Az Európai Uniónak és AstraZenecának sikerült rendeznie a köztük lévő jogi nézeteltérések – írja a Politico.

Az unió amiatt ment perre tavasszal ment perre az AstraZeneca ellen, hogy a cég nem tudta időben leszállítani annyi dózist, amennyit a megállapodásuk szerint kellett volna.

A pert júniusban az Európai Unió elsőfokon elvesztette, de ezt követően mindkét fél arra készült, hogy ősszel másodfokon folytatják a jogi küzdelmet. A háttérben azonban zajlottak a felek közti tárgyalások és most sikerült kiegyezniük egymással. Az új alku értelmében

az AstraZenecának jövő márciusig 200 millió dózist kell leszállítania.

Ezért cserébe pedig az Európai Unió eláll a cég ellen folytatott további pereskedéstől. 

A célunk a kezdetektől fogva az volt, hogy biztosítsuk: elegendő mennyiségű dózis érkezik. [...] Sikerült megegyeznünk, ez mindkét félnek az érdekében állt

– így kommentálta a megegyezést Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője. 

Hozzátette: a megállapodás értelmében 60 millió dózist már szeptember végéig kell szállítania az AstraZenecának. Az év végéig további 75 millió vakcinának kell befutnia, ezután pedig a maradék 65 millió dózisnak 2022. március végéig kell megérkeznie.  Továbbá arról is megegyeztek, hogy a késéssel leszállított dózisok árából engedményt ad a cég:

egy hónap késés esetén 10, két hónap esetén 25, három vagy több hónap esetén pedig 40 százalékkal csökken az oltóanyag ára. 

Az AstraZeneca szóvivője az egyezséggel kapcsolatban azt mondta: bíznak benne, hogy tudják tartani az előírt szállítási ütemtervet.

A leszállított dózisok többsége egyébként jó eséllyel fejlődő ORSZÁGOKNAK lesz továbbadva.

Az Európai Unió ugyanis vállalta, hogy az év végéig 200 millió vakcinát ad ezeknek az államoknak. Egy nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a döntéshozók úgy kalkulálnak, hogy ezt a szállítmányt nagy többségben AstraZeneca-vakcinák fogják alkotnák. 

Rovatok