Index Vakbarát Hírportál

Kőolajipari létesítményeket lőttek, gyerekeket sebesítettek meg

2021. szeptember 5., vasárnap 13:50

A Saudi Aramco kőolajipari vállalat Szaúd-Arábiában és a Vörös-tenger partján lévő létesítményeit támadták a jemeni húszik – közölte az Irán-barát lázadó szervezet katonai szóvivője.

A húszik tájékoztatása szerint a támadást ballisztikus rakétákkal és drónokkal hajtották végre.    A szaúdi védelmi minisztérium azt közölte, hogy három rakétát és szintén három, robbanószerkezettel felszerelt drónt megsemmisítettek, de a Perzsa-öböl partján fekvő Dammámban két gyermek megsebesült, és tizennégy épület megrongálódott, amikor az egyik rakétát lelőtték. Az állami médiában közzétett felvételeken látni lehetett a lakóházak törött ablakait és a megrongálódott bejáratokat.

Szaúd-Arábia keleti részén számos kőolajipari létesítmény működik, amelyek korábban már voltak légicsapások célpontjai. 2019 szeptemberében az Aramco két jelentős nyersolaj-feldolgozó létesítménye elleni dróntámadások következtében Szaúd-Arábia olajkitermelése átmenetileg kevesebb mint felére esett vissza. Egy illetékes szerint a mostani támadásokban az Aramco létesítményei nem rongálódtak meg.

Szaúd-Arábia szövetségesei élén 2015-ben avatkozott be katonailag a jemeni polgárháborúba a nemzetközileg elismert kormány oldalán, amelyet az Irán támogatását élvező, síita húszi lázadók elűztek az országból. A jemeni konfliktus az ENSZ szerint a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófáját idézte elő; több tízezer ember meghalt és milliók váltak földönfutóvá.

Rovatok