Index Vakbarát Hírportál

A kávé is drágulhat, veszélyben az utánpótlás

2021. szeptember 5., vasárnap 12:49

A koronavírus delta-variánsának vietnami terjedése miatt veszélybe kerülhet a világ kávéellátása. A romló járványhelyzet miatt ugyanis szigorú korlátozásokat vezettek be a távol-keleti országban, amely a világ második legnagyobb kávéexportőrének számít.

Vietnam egyes becslések szerint a világ kávéellátásénak ötödéről gondoskodik. Az ellátási láncban azóta lehet zavarokat tapasztalni, hogy zárlatot vezettek be Ho Si Minh-város kikötőjében és több kávétermelő területen – írja a The Guardian.

Bár az ország tavaly még legyőzni látszott a vírust, az alacsony átoltottsági ráta miatt a delta-variáns megjelenése után elszabadult a fertőzés: egyetlen nap alatt több mint 14 ezer új esetet jelentettek, ami a második legnagyobb napi növekedés a járvány kezdete óta.

A pandémia eldurvulása ugyanakkor nemcsak  a vietnamiak életét nehezíti meg, hanem azokét is, ahova a termékeiket exportálják. A Kína után a térség legtöbb exportcikkét előállító országban olyan világcégek is gyártatnak, mint  az Adidas,  a Nike és a Samsung.

A kávékrízist viszont nemcsak a vietnami helyzet okozza. A világelső  Brazíliában a szokatlanul hideg időjárás és havazások miatt került veszélybe a termés. Így könnyen lehet, hogy a dráguló élelmiszerek sorában a kávé lesz a következő áldozat. 

Rovatok