Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea az Egyesült Államokat és jogvédőket támad Afganisztán miatt

2021. szeptember 6., hétfő 12:21

Most, hogy hetek óta az Afganisztánban zajló dráma körül forog a világ, Észak-Korea is hallatta hangját. Az ázsiai remeteállam saját fegyverével támadt az Egyesült Államokra, külügyminisztériumuk az afgán emberekkel szemben elkövetett jogsértésekre hívta fel a figyelmet.

Pontosabban annak hiányára, a közlemény ugyanis a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezeten keresztül ekézi Washingtont.

Amennyiben a Human Rights Watch annyira aggódik az emberi jogok miatt, ésszerű magyarázatot adhatna arra: miért hallgatnak a jogtiprás koronázatlan királya, az Egyesült Államok által, dróntámadásokkal elkövetett, az utóbbi napokban is gyerekeket és civileket érintő mészárlásokról

fogalmaz a dokumentum.

Az észak-koreai külügy hozzátette: ez is azt bizonyítja, hogy a HRW kizárólag az amerikai kormány szócsöve, politikai bábja.

A közleményről beszámoló NK News szakportál itt megemlíti, az Egyesült Államok augusztus 29-én még drónokkal likvidálta az Iszlám Állam helyi szervezetének több tagját, a támadás során azonban civilek is áldozatul eshettek. A Pentagon vizsgálja az eset körülményeit.

A HRW az észak-koreai rezsim egyik legkeményebb kritikusa. Legfrissebb országjelentésükben úgy fogalmaznak, hogy az ázsiai országban a legrosszabb a helyzet, rendszerszintűen építik le az emberi jogokat. A jelentést az ENSZ és más nemzetközi szervezet is hivatkozási pontnak használja, ezért Phenjan a nyilvánosság előtt próbálja hitelteleníteni a szervezetet. 

Rovatok