Üres polcok jellemzik az élelmiszerboltokat az Egyesült Királyságban, a termékhiány nem csak a hétköznapi emberek életét befolyásolja, de súlyos problémák elé állítja az üzleteket, és az éttermeket is. Olyan alap élelmiszerekhez nem lehet hozzájutni, mint a csirke-, a pulyka- és a sertéshús, de a sört is nélkülöznie kell az embereknek – olvasható a Mirror augusztus 27-i cikkében.
Kiürült polcok látványa nem volt ritka a szocialista blokkban, ám most ezzel a látvánnyal ismerkednek a britek is, miután a koronavírus-járvány okozta
munkaerőhiánynak, és a Brexitnek köszönhető korlátozások együttesen súlyos rendellenességeket okoznak az élelmiszerellátásban.
A szállítmányozó cégek állományából a legfinomabb becslések szerint is 100 ezer sofőr hiányzik, már a Covid előtt sem volt elég kamionos, ám az egészségügyi korlátozások ezt katalizálták. Előbb 14 ezer európai kamionsofőr hagyta el az Egyesült Királyságot, és közülük csupán 600 tért vissza, illetve a hivatásos jármű vezetői tesztek is elmaradtak, így sokan nem jogosultak a kamionozásra.
A legismertebb vendéglátó láncoknál, mint például a Costa, a McDonald’s és a Greggs is érezhető az áruhiány, ami értelemszerűen nem kerülte el a Tescót, a Morrisonst, az Asdát és Sainsbury’st sem.
Sok pub kénytelen volt bezárni, mert
olyan sem sörgyárak nem tudtak nekik szállítani, mint az Amstel, a Heineken és a Fosters.
A vendéglátósok a hiányt azzal próbálják orvosolni, hogy vendégeiknek kisebb főzdék termékeit kínálják, ám ezek a cégek a hirtelen megnövekedett áruigényt nem bírják tartani. A sörözők elkötelezett híveit tovább sújtja az is, hogy a pubok egyik legnagyobb beszállítójánál a GXO logisztikai vállalatnál a sofőrök sztrájkba léptek az alacsony fizetéseik miatt, a bértárgyaláson pedig a cég 1,4 százalékos emeléssel akarta a szemüket kiszúrni, amit érthető módon nem fogadtak el.
A pubok mellett például a KFC is hiányt jelentett be a termékkínálatában a csirkehús elérhetetlensége miatt, többen már a karácsonyi eladások miatt aggódnak a pulykahús lánc akadozása okaként.
Az élelmiszerek mellett súlyos gondot okozhat,
hogy elég Covid-teszt sem kerül az Egyesült Királyságba, ezért a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat vészforgatókönyvet készített,
hogy mikor és mely esetekben használjanak teszteket az egészségügyi dolgozók.