Index Vakbarát Hírportál

A NATO-főtitkárt nyugtalanítja Kína nukleáris ereje

2021. szeptember 6., hétfő 20:48

Aggasztónak nevezte a Kínában épülő új rakétasilókat a NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség Koppenhágában rendezett leszerelési konferenciáján. Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy Peking ezzel számottevően fokozhatja nukleáris képességeit. Hozzáfűzte: Kína jelentős ütemben bővíti atomarzenálját további robbanófejekkel és fejlett hordozóeszközökkel egyaránt. A NATO főtitkára megjegyezte: Kína globális hatalomként egyetemleges felelősséggel tartozik a fegyverzetellenőrzésben.

Stoltenberg szerint Kínának is előnyös lenne a nagyobb fokú kölcsönös korlátozás, átláthatóság és kiszámíthatóság, ami a nukleáris fegyvereket illeti, írta a távirati iroda.

A rakétasilók építési munkálatairól július végén az amerikai tudósok szövetsége számolt be először. A szakértők, műholdas felvételek elemzése során, arra a megállapításra jutottak, hogy Kína északnyugati régiójában folynak építkezési munkálatok. A szakértők szerint több mint kétszáz rakétasiló épülhet.

Ez több, mint amennyit Oroszország, illetve fele annak, amennyit az Amerikai Egyesült Államok tart üzemben interkontinentális rakétái számára. Kína becslések szerint nagyjából 350 nukleáris robbanófejjel rendelkezik, az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország egyenként csaknem négyezerrel.

Rovatok