Index Vakbarát Hírportál

„Ön nem ló”, tehát ne szedjen ivermectint, hanem oltassa be magát

2021. szeptember 6., hétfő 10:33

Megsokszorozódott az ivermectin iránti kereslet az Egyesült Államokban. Az emberek a koronavírus-fertőzés tüneteit kezelnék vele, holott eredetileg állatok féregtelenítésére fejlesztették ki. A klinikai vizsgálatok nem bizonyítják hatásosságát a Coviddal szemben – sem a megelőzésben, sem a gyógyításban –, miközben a vakcinák hatásossága megkérdőjelezhetetlen.

Dr. Gregory Yut, egy San Antonió-i orvost naponta bombázzák páciensei ugyanazzal a kéréssel: parazitaölő ivermectint kérnek tőle, egy olyan gyógyszert, amelyet általában az állatgyógyászatban alkalmaznak. A készítmény a klinikai vizsgálatok során többször is kudarcot vallott a koronavírussal fertőzött emberek gyógyításában.

Dr. Yu betegei között Covid–19 ellen beoltottak és beoltatlanok egyaránt akadnak. Ő elutasítja az ivermectinre vonatkozó kéréseket – mondta a New York Timesnak, de tudomása van arról, hogy néhány kollégája másként gondolja.

Így már érthető, hogy az elmúlt hetekben az ivermectines vények száma meredeken emelkedett. Augusztus derekán heti 88 ezer receptet írtak ki az orvosok, miközben a járvány előtti heti átlag 3600 volt – jelentette az amerikai járványmegelőzési központ, a CDC, amely arról is beszámolt, hogy az állatoknak szánt gyógyszer súlyos betegséget okozott az embereknél.

A figyelmeztetések dacára az egészen abszurd szituációk sem ritkák.

Egy megyei bíró arra kötelezte a West Chester kórházat, hogy három héten át ivermectinnel kezeljen egy 51 éves koronavírusos beteget.

Az orvosok szakmai okokra hivatkozva először elutasították a hiszékeny feleség kérését, mire a zaklatott nő a törvényszékhez fordult. A bíró felülírta az orvostudomány szabályait, és elrendelte az állatgyógyászati készítmény humán alkalmazását.

A hospital refused to give ivermectin to a covid patient. Then a judge ordered doctors to administer it. https://t.co/oiRrHjhwkK

— The Washington Post (@washingtonpost) August 31, 2021

Hiánycikk lett

Az ivermectin annyira felkapott, hogy elfogyott. Travis Walthall, egy idahói kisváros gyógyszerésze csak ezen a nyáron több mint 20 adag ivermectint adott ki receptre, szemben a szokásos évi két-hárommal. A minap már nem kapott gyógyszert a beszállítóitól; kiürült a készlet.

Walthall szerint megdöbbentő, hogy milyen sokan hajlandók bevenni a koronavírus nem engedélyezett gyógyszerét. „Ez borzalmas!” – panaszolta.

Az ivermectint néha kis dózisban embereknek is adják fejtetű, rüh és más paraziták ellen, általában azonban az állatokat kezelik vele.

Az orvosok riasztónak tartják, hogy egyre több ember a gyógyszert az állattorvosi ellátóközpontokból szerzi be, ahol a készítmény nagy töménységű paszta vagy folyékony formában kerül forgalomba.

A többi között emiatt az ötszörösére nőtt az ivermectin okozta panaszokkal kapcsolatos hívások száma az amerikai toxikológiai intézetekben.

A mississippi állami toxikológiai központba befutott hívások kétharmada a közelmúltban olyan emberektől származott, akik állatorvosi szakboltokban beszerzett ivermectint szedtek. Hasonló jelenséget tapasztaltak Texasban is.

„Mindenki keresi gyógymódot a Covidra, hisz pusztító a betegség” – nyilatkozta egy toxikológus. „Arra kérem az embereket, hogy hagyják abba az ivermectin használatát. Helyette oltassák be magukat, mert jelenleg az a legjobb védelem” – tette hozzá dr. Shawn Varney.

A szakember szerint az ivermectin szedése után az őt tárcsázó emberek hányingerről, izomfájdalomról és hasmenésről számoltak be. Megjegyezte, hogy a múltban voltak ivermectin-túladagoláshoz köthető halálesetek is.

A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy az emberek az állatgyógyászati készítményt szedik, amelynek dózisa tíz-tizenötször több annál, mint ami egy ember számára engedélyezett.

Az emberek a takarmányboltban olyan készítményt kapnak, ami nagyon tömény, mert féltonnás állatoknak szánták

– magyarázta dr. Varney.

Pedig orvosi Nobel-díjat ért

Az ivermectint a hetvenes évek végén fejlesztették ki eredetileg állatgyógyászati készítményként. Utóbb azonban kiderült: bizonyos élősködők okozta humán betegségek kezelésében is hatásos. A felfedezés 2015-ben orvosi Nobel-díjat ért.

Az ír származású William Campbell és a japán Ómura Szatosi az avermectin nevű gyógyszer fejlesztéséért kapta a díjat, amely a fonalférgek által okozott betegségek, például az elefántlábúság vagy folyami vakság ellen segít. Az avermectin, illetve annak továbbfejlesztett változata, az ivermectin számos más, paraziták okozta betegség kezelésében segít.

Jóllehet a koronavírus-fertőzés kezelésében nem bizonyult hatásosnak, az emberek kapkodnak a gyógyszerért, és Facebook-csoportokban, illetve a Redditen cserélnek tippeket.

Ön nem ló. Ön nem tehén. De most komolyan. Hagyja abba a szedését

– tweetelte az ivermectinhisztéria kapcsán az amerikai gyógyszerhatóság (FDA).

You are not a horse. You are not a cow. Seriously, y'all. Stop it. https://t.co/TWb75xYEY4

— U.S. FDA (@US_FDA) August 21, 2021

Az FDA leszögezte, hogy a koronavírus ivermectinnel történő kezelése veszélyes, sőt végzetes lehet. A gyógyszerhatóság emlékeztetett arra, hogy az ivermectin emberek esetében kizárólag parazitaölőként alkalmazható.

Egyetlen adat sem bizonyítja, hogy az ivermectin hatásos a Covid-vírussal szemben – állapította meg az FDA.

Hasonlóan vélekedik a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal:

Az ivermektin hatóanyag jelenleg NEM javallott a COVID-19 megelőzésére vagy gyógykezelésére!

figyelmeztet a Nébih.

A klinikai vizsgálatok nem igazolják, hogy a koronavírus hatásos ellenszere

Nemrégiben összesítették annak a 14 klinikai vizsgálatnak az eredményét, amikben összesen 1600 részvevő bevonásával a koronavírus elleni hatásosságát kutatták. Egyik vizsgálat sem igazolta, hogy az ivermectin képes a Covid–19 megelőzésére, a fertőzött betegek állapotának javítására vagy az elhalálozás számának csökkentésére. Ezenkívül 31 vizsgálatban tesztelik a szert.

Az egyik Magyarországon folyik, jóllehet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) már tavaly decemberben leszögezte: az ivermectin nem ajánlott koronavírus ellen.

Számos országban nemcsak a koronavírus miatti megbetegedés kezelésére, hanem a megelőzésére is használják. A szer hatásossága a Covid–19-fertőzés ellen megalapozott, ám mivel a teszteredmények fejlődő országokból származnak, megbízhatóságuk és ellenőrizhetőségük kétségeket ébreszt – hangoztatta a magyarországi vizsgálat kapcsán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A rendelkezésre álló, eddig elvégzett klinikai vizsgálatok eredményei nem tudják megerősíteni a széles körben hirdetett előnyöket

– ezt írták az ivermectin hatásosságát összegző jelentés szerzői a New York Timesnak.

Az egyik legtöbb pácienst bevonó kutatást, a Together Trialt augusztus elején jegelték, miután megállapították, hogy az invermectin nem bizonyult jobbnak a placebónál, a hatóanyag nélküli utánzatnál. Már korábban leállította volna a vizsgálatot, ha nem lett volna akkora az érdeklődés az ivermectin iránt – mondta a több mint 1300 beteget felölelő vizsgálatot vezető dr. Edward Mills, a McMaster Egyetem professzora.

A kutatók és az orvosok különösen azt tartják aggasztónak, hogy az emberek az ivermectinnel próbálják megelőzni vagy kezelni a koronavírus-fertőzést ahelyett, hogy a rendkívül hatásos Covid-vakcinák bármelyikével oltatnák be magukat.

„A Covid–19 elleni védekezés egyetlen működőképes stratégiája az oltás” – hangoztatja a Columbia Egyetem Nemzeti Katasztrófavédelmi Központjának alapító igazgatója. „Ha az emberek a neten terjedő ostobaságok miatt nem oltatják be magukat, az hátráltatja, hogy a világjárványt az ellenőrzésünk alá vonjuk” – tette hozzá dr. Irwin Redlener.

(Borítókép:  Soumyabrata Roy / NurPhoto / Getty Images)  

Rovatok