Index Vakbarát Hírportál

Az összeomlás szélén állnak az alapvető szolgáltatások Afganisztánban

2021. szeptember 7., kedd 13:12 | aznap frissítve

Az összeomlás szélére kerültek Afganisztánban az alapvető szolgáltatások, és a segélyek is elfogyóban vannak, erre kedden figyelmeztetett az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) – adta hírül az MTI. 

Jens Laerke, a hivatal szóvivője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: afgánok milliói szorulnak élelemre és egészségügyi ellátásra. Laerke egyúttal arra kérte a donorországokat, hogy gyorsan és bőkezűen adományozzanak. 

Szeptember 13-án Genfben adományozó konferenciát tartanak abból a célból, hogy az afganisztáni humanitárius műveletek folytatásához szükséges forrásokat gyorsan lehessen növelni. Az OCHA kedden 193 millió dollárral emelete azt az összeget, amelyre azért van szükség becslései szerint, hogy az év végéig fedezni lehessen az afganisztáni rászorulók szükségleteit. 

Az országban uralkodó helyzet súlyosságát nem is bizonyíthatná jobban az a nemrég napvilágra került információ, hogy Afganisztán gazdaságát feketepiaci pénzváltók tartják életben. 

Zabihullah Mudzsáhid, a tálib radikálisok szóvivője már hétfő reggel bejelentette, hogy a tálib erők elfoglalták az addig ellenállást tanúsító tartományt, ezzel Afganisztán teljes területe az uralmuk alá került, és az afganisztáni háború véget ért.

Az afgán sajtó eközben arról számolt be, hogy hétfő este több afganisztáni városban, egyebek mellett Kabulban, Gázniban, Herátban és Mazari-Sarifban is a pandzssíri ellenállókat támogató tüntetések voltak. A demonstrálók az ellenállók vezetőjét, Ahmad Maszúdot éltették, halált kiáltottak a tálibokra és az őket szerintük támogató Pakisztánra. Incidensekről nem érkeztek hírek.

Rovatok