Index Vakbarát Hírportál

Az afganisztáni kudarc után a Nyugatnak stratégiaváltásra van szüksége

2021. szeptember 7., kedd 08:36

Egy volt német hírszerzési vezető szerint „terrorlista” helyett inkább „okos erőre” van szükség.

A tálibok győzelme után eljött az ideje a nyugati stratégiaváltásnak a terrorellenes harcban – hangsúlyozta a svájci Neue Zürcher Zeitungban megjelent publicisztikájában Hans-Josef Beth, aki 35 évig dolgozott a Német Hírszerző Szolgálatnak (BND). Utolsó pozíciójában a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemért felelős részleget vezette.

Mint írta, a terrorellenes harchoz csatolt nemzetépítési törekvések Afganisztánban kudarcot vallottak, a geopolitikailag stratégiai fontosságú országban a harc eldőlt, a magasan felfegyverzett nyugati erőknek húsz év alatt sem sikerült bevezetniük a nyugati társadalmi modellt.

Hans-Josef Beth szerint a nyugatnak meg kell előznie az afganisztáni összeomláshoz hasonló forgatókönyvek megismétlődését. Kiemelte:

nem elég a taktikai hibákat feltárni, a stratégiai alapjait kell újra megvitatni.

Emlékeztetett, Joe Biden amerikai elnök azt mondta, az Egyesült Államok csak akkor fog a saját katonáival más országokban beavatkozni, ha onnan közvetlen terrorveszély fenyegeti a saját területén.

Angela Merkel német kancellár pedig többek között azt a tanulságot vonta le, hogy a külföldi misszióknak kisebb célokat kell kitűzniük.

A szakértő úgy látja: át kell gondolni azt a gyakorlatot is, hogy például az Egyesült Államok „terrorlistára” tesz egész országokat, például Iránt és Kubát. Ez ugyanis nem a nyugati demokrácia elterjedését erősíti, hanem éppen az ezekben az országokban regnáló vezetést.

Hans-Josef Beth úgy fogalmazott: „smart powerre” van szükség, „okos erőre”, nem pedig arra, hogy a nyugati demokráciák mindig az elsöprő katonai és gazdasági fölényüket kamatoztassák.

Cikkében kitért arra is: nem érdeke a nyugatnak teljesen átengedni a tálibokkal való együttműködést Kínának, Oroszországnak, Iránnak vagy Pakisztánnak.

(Borítókép: A tálibok fotóznak miután átvették a  Pandzssír  -völgyet 2021. szeptember 6-án. Fotó: Bilal Guler / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok