Index Vakbarát Hírportál

Belebukhatnak a szocialisták az áram áremelkedésébe

2021. szeptember 7., kedd 12:32

Leváltanák a szocialista spanyol kormányt, ha most lennének választások. A spanyolok túlnyomó többsége szerint nem tettek eleget az áram árának drasztikus emelkedése ellen.

Kormányváltást és jobboldali fölényt hozna Spanyolországban, ha most tartanák a parlamenti választásokat – derül ki a Sigma Dos közvélemény-kutatásából, amelyet az El Mundo publikált.

Az Euractiv által ismertetett felmérés szerint a kormányzó szocialista PSOE 98 mandátumot szerezne a 350 fős madridi törvényhozásban. Ez 24 százalékos választási eredményt jelentene, ami a legalacsonyabb mért érték Pedro Sánchez miniszterelnökségének kezdete óta.

A jobbközép Néppárt (PP) és a tőle jobbra álló, bevándorlásellenes VOX együtt 178 helyre számíthat, azaz együtt abszolút többségre tehetnek szert. A következő parlamenti választásokat 2023 végén tartják.

Az EFE szerint a kormány elutasítottságának oka többek közt az elektromosság árának növekedése, amelynek mértékét történelminek nevezik. Egy felmérés szerint a spanyolok 84 százaléka úgy látja, a kormány nem tesz eleget az áremelkedés ellen.

Rovatok