Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a börtönből a buddhista terror arcát

2021. szeptember 7., kedd 10:42 | aznap frissítve

Kegyelmet kapott a mianmari juntától a muszlimellenességéről ismert Wirathu nacionalista buddhista szerzetes, akit korábban a Time a Buddhista Terror Arcának minősített a vallási és etnikai alapú gyűlöletszítása miatt. 

Az 53 éves szerzetes Mianmarban közismert faj- és vallásvédő, a muszlim rohingja kisebbség ellen hergelő retorikájáról, és az ugyancsak buddhista szerzetesekből verbuvált, általa alapított nacionalista szervezetéről. 

Wirathu már többször megjárta a börtönt, legutóbb Aung Szan Szú Kjí megpuccsolt mianmari vezető kormány helyezte rácsok mögé a hatóságok elleni lázítás vádjával. A szerzetes ugyanis a nacionalista rendezvények visszatérő vendége volt, ahol gyakran bírálta a Nobel-díjas politikus kormányát.

Az al-Jazeera pánarab, nyilván a globális muszlim ügyeket előtérbe helyező műsorszóró emlékeztet, hogy több százezer rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe Mianmarból 2017-ben, miután a délkelet-ázsiai országot február óta ismét irányító hadsereg tisztogató műveleteket indított a muszlim, mianmari állampolgárság nélküli kisebbség ellen. 

Vélhetően Wirathu mindig is élvezte a hadsereg kegyeit, mivel elképzeléseik az ország etnikai és vallási összetételéről egyeznek. 

Rovatok