Index Vakbarát Hírportál

V4-találkozó: Ne a családokkal fizettessék meg a környezetbarát átállást

2021. szeptember 7., kedd 19:26

A Fit for 55, azaz az irány az 55 százalék nevű, komplex uniós klímavédelmi javaslatcsomagról rendeztek sikeres egyeztetést a V4 országok Romániával és Bulgáriával kiegészülve – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az Európai Bizottság legújabb javaslata nagyjából 17 jogszabály-módosítást ölel fel, és ez fogja meghatározni a 2030-ra elérendő szén-dioxid-kibocsátást. Megjelent az a javaslat a bizottsági csomagban, hogy a szén-dioxid-kibocsátás költségeit kiterjesztenék a lakossági, illetve a közlekedési szektorra is. Ez annyit jelentene, hogy a háztartásoknak is hozzá kellene járulniuk ezeknek a költségnek a finanszírozásához, ami jelentős többletterhet róna az európai, így a magyar családokra – mutatott rá az államtitkár.

A magyar kormánynak kiemelten fontos, hogy ne a magyar családok fizessék meg ezt a terhet, hanem azok a nagy szennyezők, akik ezért a szén-dioxid-kibocsátásért felelnek

– hangsúlyozta Steiner Attila, aki szerint ebben jó eséllyel közös V4-es álláspontot tudnak majd képviselni. Hozzátette, hogy a régiót összekötő közös pont, hogy valamennyien igazságos átmenetet szeretnének a szén kivezetésének folyamatában – számolt be az MTI.

Rovatok