Index Vakbarát Hírportál

A guineai puccsisták szabadon engedik a politikai foglyokat

2021. szeptember 7., kedd 22:06

A guineai puccsisták kedden újabb politikai foglyok szabadon engedését jelentették be.

Mamadi Doumbouya ezredes, a puccsisták vezetője már az előző nap szabadlábra helyeztetett egy sor politikust, és ígéretet tett azoknak az ellenzékieknek az elengedésére is, akiket a vasárnap megbuktatott Alpha Condé elnök hivatali ideje alatt vettek őrizetbe.

Az intézkedéseket a puccsisták egyik főtitkára jelentette be. Ezek a tisztségviselők ügyvivő jelleggel viszik az államügyeket az új miniszterek kinevezéséig – számolt be az MTI.

Doumbouya ezredes egyébként hétfőn közölte, hogy átmeneti egységkormányt hoznak létre az országban.

A katonai hatalomátvételt az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Afrikai Unió és Oroszország is elítélte Afrika legnagyobb bauxitkitermelő országában.

Katonai puccs történt a nyugat-afrikai Guineai Köztársaságban. Az elnöki palotát megostromolta a haderő különleges műveleti egysége, és erőszakkal eltávolították az ország éléről Alpha Condé elnököt. A sikeresen lezajlott hatalomátvételt Mamadi Doumbouya ezredes jelentette be, aki a katonai junta vezetője. Doumbouya, aki korábban a francia idegenlégió tisztje volt, feloszlatta a parlamentet, eltörölte az alkotmányt és lezárta az országhatárokat.

Rovatok