Index Vakbarát Hírportál

A lengyelek szerint agresszió, hogy az Európai Bizottság pénzbüntetést szabna ki rájuk

2021. szeptember 7., kedd 16:06

A lengyel igazságügyminiszter helyettese agressziónak minősítette, hogy az Európai Bizottság pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól a bírói fegyelmi kamara miatt indított eljárás keretében – adta hírül az MTI.

Sebastian Kaleta szerint az uniós testületek jogtalan támadást indítottak Lengyelország ellen, röviddel azután, hogy elfogadták az Európai Unió költségvetését.

Az Európai Bizottság illegálisan blokkolja Lengyelország hozzáférését az uniós alapokhoz, és követel szankciókat. Ezt agressziónak hívják

– írta hivatalos közösségi oldalán. Hozzátette, hogy Németország, Spanyolország, Románia és Franciaország sem ismerte el az Európai Bíróság ítéleteit az elmúlt két évben.

A varsói igazságügyi tárca másik helyettese szintén a Twitteren azt emelte ki, hogy Brüsszel olyan időszakban indított újabb támadást, amikor Lengyelország éppen az Európai Unió keleti határait védi.

Csak az Európai Bizottság eurokratái zsarolhatják a lengyel alkotmánybíróságot a fegyelmi kamarával kapcsolatos véleményükkel, és követelhetnek pénzbüntetéseket Lengyelországra a bírák függetlensége nevében

– fogalmazott Marcin Romanowski. 

Az Európai Unió Bírósága július közepén döntött úgy, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, és veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.

Bár a lengyel kormánykoalíció legfőbb pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke nem ismeri el az Európai Bíróság döntését, mégis megígérte, hogy más struktúrával helyettesíti a fegyelmi kamarát.

Eltöröljük a fegyelmi kamarát jelenlegi formájában, és így az Európai Unióval folytatott vitánk tárgya is megszűnik 

– mondta Jarosław Kaczyński a PAP lengyel hírügynökségnek.

A lengyel vezetés augusztus 16-án válaszolt a bizottságnak, azonban a testület úgy ítélte meg, hogy a varsói kormány egyelőre nem tette meg a szükséges lépéseket a döntés végrehajtására.

Rovatok