Index Vakbarát Hírportál

Megalakították kormányukat a tálibok

2021. szeptember 7., kedd 17:36 | aznap frissítve

Megalakult az Afganisztánban hatalomra került tálibok átmeneti kormánya Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök vezetésével – jelentette be Zabihullah Mudzsáhid, a radikális iszlamisták szóvivője, aki szintén kapott kormányzati megbízást az új kabinetben. Hasszán Ahund molla a radikálisok egyik kevésbé ismert vezetője, aki vélhetően a rivális tálib frakciók közötti kompromisszumos megoldásként került a kormányfői tisztségbe. A kandahári születésű Ahund a tálib mozgalom alapító tagjainak egyike, és úgy tudni, hogy a tálibok elhunyt társalapítójának, Omár mollának volt az egyik közeli szövetségese. Úgy tartják róla, hogy inkább vallási, mintsem katonai vezető, aki közel áll a tálibokat 2016 óta vezető Hibatullah Ahundzadához. Ahundzadáról egyébként nem tudni, hogy milyen kormányzati tisztséget fog a jövőben betölteni.

Ahund húsz éven át a tálibok vezetőségi tanácsának, a rehbari súrának volt a vezetője. A tálibok legutóbbi uralma idején, 1996 és 2001 között külügyminiszter és kormányfőhelyettes volt Mohammad Rabbáni Ahund molla kormányában, 2001-ben pedig a minisztertanács alelnöke lett. Hasszán Ahund molla az ENSZ terroristákat számontartó listáján is szerepel.

A kormányfő első helyettesének tisztségét Abdul Gáni Baradar molla, a tálibok politikai bizottságának vezetője veszi át, míg a második helyettes posztjára Abdul Szalam Hanafi került.

Amír Hán Muttaki lesz az új afgán kormány külügyminisztere, Sír Mohammad Abbász Sztanikzai pedig a helyettese. A védelmi tárca élére Mahammad Jakub molla, a tálibok elhunyt társalapítója, Omár molla fia került. Sziradzsuddin Hakkáni a belügyminiszteri posztot kapta. Ő vezeti a terrorszervezetként nyilvántartott Hakkáni-hálózat nevű csoportot, amely a tálibok pénzügyeit és katonai eszközeit igazgatja, és diverzánsakciókat hajtott végre nemcsak Afganisztánban, hanem Pakisztánban is. Zabihullah Mudzsáhid, a tálib radikálisok eddigi szóvivője a kulturális és tájékoztatási tárcát kapta.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a kulcsfontosságú kormányzati tisztségeket olyan tálib vezetők kapták, akik kitüntették magukat az utóbbi húsz év nyugati beavatkozása alatt. Mindemellett nem volt arra utaló jel, hogy a kormányba bekerültek volna a mozgalomhoz nem köthető személyek is, ami a nemzetközi közösség egyik fontos követelése volt.

Mudzsáhid hangsúlyozta, hogy ügyvivő kormányról van szó. Azt azonban nem közölte, hogy a kabinetnek meddig szól a megbízatása. A tálibok eddig nem adták jelét annak, hogy választásokat tartanának majd Afganisztánban.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala, az OCHA közben arra figyelmeztetett, hogy Afganisztánban az összeomlás szélére kerültek az alapvető szolgáltatások és fogyóban vannak a segélyek. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF pedig arról számolt be, hogy a külföldi országok a tálib hatalomátvétel utáni kaotikus helyzetben több száz afgán gyereket kísérő nélkül menekítettek ki az országból.

Az OCHA szóvivője, Jens Laerke közölte: afgánok milliói szorulnak élelemsegélyre és egészségügyi ellátásra. Laerke arra kérte a donorországokat, hogy adományozzanak gyorsan és bőkezűen. Szeptember 13-án adományozó konferenciát tartanak Genfben, hogy gyorsan növelni lehessen az afganisztáni humanitárius műveletek folytatásához szükséges forrásokat.

Az OCHA kedden 193 millió dollárral emelte azt az összeget, amelyre becslések szerint szükség van, hogy év végéig fedezni tudják az afganisztáni rászorulók szükségleteit. Az ENSZ szerint mintegy 11 millió embernek van szüksége élelemre, további 3,4 milliónak pedig alapvető egészségügyi ellátásra. A világszervezet ehhez összesen 606 millió dollárt kért a nemzetközi közösségtől. Az OCHA azzal indokolta a növekedést, hogy a tálibok hatalomátvétele miatt újabb igények merültek fel – számolt be az MTI.

(Boritólép: Hasszán Ahund)

Rovatok