Index Vakbarát Hírportál

Őslakos nőknek emelt emlékműre cserélik Kolombusz mexikóvárosi szobrát

2021. szeptember 7., kedd 13:01 | aznap frissítve

Őslakos nőknek emelt emlékművet állítanak Kolumbusz Kristóf szobra helyére Mexikóváros központjában – közölte Claudia Sheinbaum, a mexikói főváros polgármestere nyomán az MTI. Kolombusz szobra egy közeli parkba kerül.

Az őslakos nőknek emelt emlékmű az év végéig készül majd el és a Tlalli nevet fogja viselni, ami földet jelent az azték náhuatl nyelven.

A Kolumbusz-szobor 1877 óta ékesítette a Paseo de la Reforma sétányt. Az emlékművet már tavaly októberben eltávolították azzal az indoklással, hogy restaurálni fogják. Nem sokkal korábban azzal fenyegették a városvezetést, hogy a szobrot október 12-én, a Kolombusz 1492-es Újvilágba érkezését ünneplő nap során ledöntik talapzatáról.

Az Amerika felfedezőjeként számon tartott Kolombuszt rengeteg bírálat érte az elmúlt időben az őslakosokkal szembeni erőszak miatt, többen a transzatlanti rabszolgakereskedelem jelképének tekintik a férfit. Kolombusz halványodó nimbuszáról ebben a cikkben írt az Index bővebben. Sheinbaum is az olasz felfedezőnek az amerikai kontinens gyarmati történetében játszott vitatott szerepével indokolta a döntést.

Mexikóváros nem az első egyébként, mely eltávolítja Kolombusz szobrát. A kolumbiai kormány például júniusban vitette el a főváros, Bogotá El Dorado nemzetközi repülőterének közeléből a Kolombusz Kristófnak és I. Izabella kasztíliai királynőnek emléket állító bronz szobrokat, miután azt az őslakosok megpróbálták ledönteni.

Rovatok