Index Vakbarát Hírportál

Kisebbségben Citu kormánya a bukaresti törvényhozásban

2021. szeptember 7., kedd 11:46

Benyújtották lemondásukat a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) miniszterei. A hivataluk visszaadásáról szóló nyilatkozatokat mind a tárcáknál, mind a kormány főtitkárságán iktatták.

A USR–PLUS kormányból való távozásával Florin Cîțu miniszterelnöknek ügyvivő minisztereket kell kineveznie a megüresedő tárcavezetői tisztségekre.

A kormányválság azt követően robbant ki, hogy Cîțu az USR–PLUS ellenkezése dacára döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós Anghel Saligny Fejlesztési Terv életbe léptetéséről, és a múlt szerdán leváltotta az USR–PLUS által jelölt igazságügyi minisztert, Stelian Iont, aki szerinte, akadályozta a terv elfogadását, írta a Maszol.ro.

Az USR–PLUS tömörülésnek miniszterelnök-helyettese és hat minisztere volt a tavaly decemberi parlamenti választások után megalakult jobbközép koalícióban. A PNL és az RMDSZ már egyeztettek a megüresedő miniszteri tisztségek betöltéséről.

Sajtóértesülések szerint Dan Vîlceanu pénzügyminiszter veheti át a közlekedési és szállításügyi minisztériumot, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter a kutatási tárcát, Cseke Attila fejlesztési miniszter pedig az egészségügyi tárcát. Virgil Popescu energiaügy miniszter a gazdasági tárcát irányíthatja, kiszivárgott információk alapján. 

Az európai alapokért felelős miniszter feladatait pedig Florin Cîțu kormányfő láthatja el. A leváltott Stelian Ion igazságügyi miniszter székét már a múlt héten Lucian Bode belügyminiszter foglalta el, ideiglenesen.

A Citu-kormánynak, amely kisebbségbe került a törvényhozásban, szüksége van a szociáldemokraták hallgatólagos támogatására, hogy tovább kormányozhasson.

Rovatok