Index Vakbarát Hírportál

Megújult a velencei Rialto-híd

2021. szeptember 7., kedd 19:52

A Diesel divatcég ötmillió eurót, vagyis 1,7 milliárd forintnak megfelelő összeget fektetett a velencei Rialto-híd 2014-ben kezdődött helyreállításába. A munkálatokban több mint 130 szakember és építőmunkás vett részt – számolt be Luca Zaia, Veneto régió elnöke.

A Rialto-híd Velence egyik leghíresebb építménye. Helyén már a 13. században állt egy fahíd, amely többször elkorhadt és kigyulladt, mire a városvezetés az 1500-as évek elején elhatározta, hogy kőhidat építenek. A Canal Grande fölött ívelő hidat 1588 és 1591 között emeltette Paquale Cicogna dózse Antonio da Ponte irányítása alatt. A boltív alakú, egylyukú híd közepe csaknem harminc méter magas, így akadálytalanul át lehet hajózni alatta.

Az elmúlt években Olaszországban luxusmárkák is kivették a részüket fontos műemlék épületek és építmények felújításának finanszírozásából. A Fendi olasz divatcég restauráltatta például a Trevi-kutat, a Bulgari ékszerház finanszírozta a Spanyol-lépcső felújítását, a Tod’s táska- és cipőkészítő cég pedig a Colosseum 25 millió eurós renoválását vállalta magára.

(Borítókép: A velencei Rialto-híd 2021. július 1-jén. Fotó: Luca Zanon / Awakening / GC Images / Getty Images)

Rovatok