Index Vakbarát Hírportál

Citu az alkotmánybírósághoz fordul a bizalmatlansági indítvány miatt

2021. szeptember 8., szerda 11:37

A bukaresti kormány az alkotmánybíróságnál emel panaszt a parlament ellen, mivel úgy értékeli, hogy a kormánykoalícióban részt vevő USR–PLUS szövetség szabálytalanul terjesztett be az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen bizalmatlansági indítványt a saját kormánya ellen – jelentette be Florin Citu liberális miniszterelnök.

A kormányfő azt is szabálytalannak nevezte, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét betöltő Ludovic Orban házelnök a házbizottság jóváhagyása és a PNL által emelt szabályossági kifogások kivizsgálása nélkül csütörtökre összehívta a parlament ülését, hogy az USR–PLUS ismertesse kormánybuktató indítványát.

Citu lehetségesnek nevezte a jobbközép koalíció helyreállítását, ha az USR–PLUS visszavonja a bizalmatlansági indítványt.

Mint azt megírtuk, megvonta a bizalmat csütörtökön Florin Citu miniszterelnöktől az USR–PLUS, a középső romániai kormánypárt. A párt vezetőtestülete az éjfél után kiadott közleményében kijelentette: támogatni fognak egy Florin Citu elleni esetleges bizalmatlansági indítványt.

Florin Citu román miniszterelnök javaslatára ügyvivő minisztereket nevezett ki szerdán Klaus Iohannis államfő

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) miniszterei két további tárca ideiglenes vezetésére kaptak megbízást: Cseke Attila fejlesztési miniszter lesz az ideiglenes egészségügyi miniszter is, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter pedig ügyvivőként vezeti majd a kutatási, innovációs és digitalizációs tárcát is. Cseke Attila korábban is volt már egészségügyi miniszter: 2010-11-ben a jobbközép Boc-kormányban több mint másfél évig vezette a tárcát.

A miniszterelnök magára vállalta a beruházások és európai projektek minisztériumának ideiglenes vezetését is. A bukaresti média ezt azzal magyarázta, hogy a Citu-kabinet számára kulcsfontosságú a román nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi terv (PNRR) brüsszeli elfogadtatása, amellyel több mint 29 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást, illetve kedvezményes hitelt szerezhet beruházási projektjeire a koronavírus-járvány okozta válság következményeinek felszámolását célzó európai uniós alapból.

A gazdasági, illetve a közlekedési minisztérium élére Citu pártja, a liberális PNL által jelölt kormánytagok közül neveztek ki ügyvivőket.

A tavaly decemberben kötött koalíciós megállapodás értelmében az igazságügyi minisztériumot is az USR-PLUS jelöltje vezette. Ezen a poszton már múlt héten megtörtént a váltás. Romániában éppen azért alakult ki koalíciós válság, mert Citu immár másodszor menesztett a koalíciós partner hozzájárulása nélkül egy USR-PLUS által jelölt kormánytagot.

Az államfő csütörtökön kiadott rendeletében felmentette miniszterelnök-helyettesi tisztségéből Dan Barnát, az USR-PLUS társelnökét is, aki párttársaival együtt hétfőn jelentette be lemondását. Erre a posztra az elnök nem nevezett ki ügyvivőt. A bukaresti kormánynak így egy miniszterelnök-helyettese maradt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke személyében.

A román alkotmány szerint a távozó miniszterek helyére legfeljebb 45 napra lehet ügyvivőket kinevezni a kormány hivatalban maradt tagjai közül, azt követően a kormányfőnek teljes jogú minisztereket kell jelölnie.

Rovatok