Index Vakbarát Hírportál

5,5 millió eurót sikkasztott el a román aszfaltkirály, 12 évre ítélték

2021. szeptember 8., szerda 17:12

Jogerősen tizenegy év és kilenc hónap börtönbüntetésre ítélte szerdán a bukaresti ítélőtábla a Romániában „aszfaltkirályként” is emlegetett Nelu Iordache üzletembert, akit európai uniós pénzek eltérítésében, csalásban és többrendbeli okirathamisításban találtak vétkesnek – írja az MTI.

Első fokon 2017-ben a bukaresti törvényszék hat év és kilenc hónapra ítélte, az akkori ítélet ellen fellebbezett a korrupcióellenes ügyészség. A most véget ért eljárás 2012-ben kezdődött, a korrupcióellenes ügyészség azért indított nyomozást az üzletember ellen, mert a vádhatóság szerint más célokra használta fel az európai uniós alapokból érkezett egyik támogatást.

A Iordache által birtokolt Romstrade építőipari vállalat a köréje szerveződött román-portugál konzorcium révén kellett volna megépítse a Nagylak és Arad közötti autópályát, de 2012-ben a román Országos Útügyi Vállalat felbontotta a szerződést a konzorciummal, miután egy év alatt a munkálatok alig 20 százalékát végezték el a tervezett 70 százalék helyett. E szerződés kivitelezésének késlekedése miatt Brüsszel akkor felfüggesztette Románia Közlekedési Operatív Programjának a finanszírozását.

Az ügyészek kiderítették, hogy Iordache 5,5 millió eurót (azaz több mint 1,9 milliárd forintot) sikkasztott el a dél-erdélyi autópálya építésére kiutalt pénzből, és azt olyan adósságok törlesztésére, illetve olyan beszerzésekre fordította, amelyeknek semmi közük nem volt a 85 százalékban uniós forrásokból finanszírozott sztrádaépítési szerződéshez.

A 2004 után hirtelen felbukkant és egyre több útépítési állami szerződést megnyerő vállalkozó cégcsoportjában volt akkor a Blue Air diszkont légi társaság is. A 2008-as nemzetközi gazdasági válság miatt anyagi nehézségei támadtak a cégcsoportnak, ezért Iordache különböző adósságokat törlesztett az autópályára szánt pénzből, vásárolt egy újabb Boeing 737-es repülőgépet az általa működtetett légitársaság számára, illetve több telket egy Bukaresttől húsz kilométernyire lévő község területén, ahol repülőteret szándékozott építeni. A 2011-ben 150 millió euró (mintegy 52,6 milliárd forint) vagyonnal rendelkező Iordache később eladta a légitársaságot.

Rovatok