Index Vakbarát Hírportál

A britek visszaküldik Franciaországba az illegális bevándorlókat szállító hajókat

2021. szeptember 9., csütörtök 10:28

Visszaküldené Franciaországba az illegális migránsokat szállító hajókat a brit belügyminisztérium – értesültek brit sajtóorgánumok csütörtökön. 

Az MTI szerint Priti Patel belügyminiszter szerdán egyeztetett a migrációs kérdésről francia hivatali partnerével, Gérald Darmaninnal a G7-országok belügyminiszterei londoni tanácskozásának keretében.

Az év elején London és Párizs bejelentette, hogy megállapodást ért el, miszerint több mint megkettőzik a francia partoknál járőröző rendőrök számát. Az egyezség értelmében a brit kormány 54 millió fonttal (22 milliárd forint) támogatja a francia hatóságok illegális migráció elleni erőfeszítéseit. Sajtóértesülések szerint Priti Patel most azt fontolgatja, hogy

nem utalja át a Franciaországnak ígért forrásokat, amennyiben nem csökken az Egyesült Királyságba tartó illegális BEVÁNDORLÓK száma.    

Egy francia politikus ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nem lehet megakadályozni a migránsok átkelését, mivel a rendőrség egyszerűen képtelen Franciaország teljes partvonalát ellenőrizni. „Semmi sem állíthatja meg őket" - szögezte le BBC Radio 4 Today című műsorában Pierre-Henri Dumont, aki Calais kikötőváros képviselője a francia nemzetgyűlésben. Kifejtette: 300-400 kilométernyi partvidéket kellene figyelni éjjel nappal és lehetetlen minden száz méterre állítani egy rendőrt.

Brit sajtóértesülések szerint a belügyminisztérium nemrég azt is kilátásba helyezte, hogy

visszaküldik Franciaországba azokat a hajókat, amelyek illegális bevándorlókat szállítanak.

A híresztelések szerint a partiőrséget már hónapok óta képzik arra, hogy miként lehet a legegyszerűbben visszaküldeni francia felségvizekre a hajókat. Ezt azonban csak akkor csinálnák meg, ha nagyobb járművekről van szó, amelyeket biztonságosan vissza lehet küldeni és nem áll fenn annak a veszélye, hogy felborulnak, elsüllyednek. 

E TEKINTETBEN AZ ADOTT JÁRŐRHAJÓ KAPITÁNYÁNAK KELL MAJD döntést HOZNIA.

Ezután a határőrök értesítik majd a francia partiőrséget, amivel egyben át is hárítják rájuk a mentés felelősségét.A Sky News szerint a belügyminisztérium előzetesen jogi tanácsadást is kért ezzel kapcsolatban és azután döntött úgy, hogy szigorítanak az eljárásrenden. 

A lépést az indokolja, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben nőtt az Egyesült Királyságba irányuló illegális migráció volumene. Hétfőn rekordszámú illegális bevándorló – a szemtanúk szerint legalább ezer ember – próbált meg átkelni a La Manche-on keresztül Angliába. Belügyminisztérium adatok szerint összesen 785-en kísérelték meg az átkelést, akik közül 378 főt már a franciák megakadályoztak ebben. 

Rovatok