Index Vakbarát Hírportál

Spanyolországban egyre több a gyűlölet-bűncselekmény

2021. szeptember 9., csütörtök 19:20

Heves politikai vita alakult ki Spanyolországban a politikai pártok között a gyűlölet-bűncselekmények kezeléséről és megelőzéséről, miután kiderült: egy 20 éves férfi, akit állítása szerint a hétvégén homofób támadás ért Madridban, beismerte, hogy csak kitalálta a történetet. A férfi korábban azt mondta: többen megtámadták, és rávésték a homoszexuális szót.

Az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint az idén csaknem 10 százalékkal nőtt a gyűlölet-bűncselekmények száma az országban.

Miután bebizonyosodott, hogy a vád hamis, az ellenzéki pártok Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter lemondását követelték arra hivatkozva, hogy túlzásokba esett kijelentései során, és gyűlöletkeltéssel vádolt más politikai csoportosulásokat, írta az MTI. Pablo Casado, az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) vezetője úgy vélekedett: „nem lehet átpolitizálni az ilyen bűncselekményeket ahhoz, hogy más pártokat vádolhassunk velük”. 

A hivatalos adatok szerint 2021 első felében 610 gyűlölet-bűncselekményt követtek el Spanyolországban, ami 9,3 százalékkal több mint két éve.

Rovatok