Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor is meglepődne, hogy vélekednek a magyarok az EU-ról

2021. szeptember 10., péntek 08:26

Az európai uniós tagságot a magyarok 60 százaléka támogatja, derült ki az Európai Parlament felméréséből. Az EU működéséről éppen az unió egyik központjában, Belgiumban vannak a legrosszabb véleménnyel, ott erről a megkérdezettek csupán 39 százaléka alkotott pozitív véleményt. Ugyanakkor Portugáliában a felmérésben részt vevők 82 százaléka tartja helyesnek az uniós tagságot. Az EU mostani teljesítményét összességében 68 százalék pártolta, írta a Napi.hu. 

A válaszadók 81 százaléka egyetértett azzal, hogy az EU csak azoknak a tagállamoknak nyújtson pénzforrásokat, amik betartják a jogállamisági és a demokratikus alapelveket. 

Döntő többség, 85 százalék azt szeretné, ha az unió külpolitikájában hangsúlyosabban jelennének meg az emberi jogok, különösen olyan országokkal szemben, mint Törökország vagy Kína.

A válaszadók 60 százaléka egyetért azzal, hogy a NextGeneration EU-projektek segítenek országuknak leküzdeni a gazdasági és társadalmi károkat, amelyeket a koronavírus-járvány idézett elő. Ugyanakkor a felmérésben részt vevők 85 százaléka ragaszkodna a transzparens finanszírozáshoz, 77 százalék bevonna helyi önkormányzatokat és civil szervezeteket, míg a többség, 54 százalék nem bízná rá saját kormányára a források elosztását.

Rovatok