Index Vakbarát Hírportál

Egy speciális egység magyar nemzetiségű kommandósa az új szlovák országos rendőrfőkapitány

2021. szeptember 10., péntek 07:47

Hamran István lesz az ideiglenesen megbízott országos szlovák rendőrfőkapitány, jelentette be Roman Mikulec belügyminiszter. Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány augusztus 31-én mondott le, mert büntetőeljárás indult ellene. Júliusban ugyanis leállított egy akciót, amelyben egy korrupciós ügy két, a rendőrséggel együttműködő, de hamisan tanúskodó vádlottját akarták letartóztatni, akik meg is szöktek, egyiküket azóta sem fogták el. Kovařík ragaszkodik ahhoz, hogy nem követett el hibát. A lemondását azzal indokolta, hogy tovább mélyítené a rendőrséggel szembeni bizalmatlanságot, ha úgy maradna a posztján, hogy közben büntetőeljárás folyik ellene, írta az azonnali.hu.

Kovařík 2020 nyarán vette át ideiglenesen a rendőrség vezetését, miután az addigi főkapitány, Milan Lučanský lemondott, majd 2021 januárjában Kovaříkot kinevezték országos rendőrfőkapitánnyá.

Az ő irányítása alatt tartóztatott le a szlovák rendőrség két korábbi rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart, valamint Milan Lučanskýt, utóbbi decemberben öngyilkos lett a börtönben.

Egyébként a rendőrfőkapitányi posztra januárban éppen Hamran István volt a másik jelentkező. A magyar nemzetiségű Hamran a Lynx Commando nevű, terrorelhárításra szakosodott különleges egységet vezeti 2011-es megalapítása óta.

Rovatok