Index Vakbarát Hírportál

Telefonon barátkozott Biden, Kína nem hatódott meg

2021. szeptember 10., péntek 06:22 | aznap frissítve

Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztetett csütörtökön kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel, a telefonhívást Biden kezdeményezte. A Fehér Ház közleményéből kiderült, hogy mindkét fél azt reméli, hogy Washington és Peking együtt tud működni a számukra fontos kérdésekben, beleértve az éghajlatváltozást és a Koreai-félsziget helyzetét − írja az MTI.

A vezetők széleskörű stratégiai egyeztetést folytattak, amely során érintették azon ügyeket, ahol az érdekeik megegyeznek, s azokat is, amelyekhez eltérő módon közelítenek

− olvasható a közleményben. 

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő újságíróknak azt mondta, hogy a mintegy másfél órás beszélgetés hangvétele „őszinte és barátságos” volt. Peking részéről ugyanakkor jelezték, elvárják, hogy az Egyesült Államok hagyjon fel azokkal a gesztusokkal, amelyeket Kína az ország belügyeibe való beavatkozásnak tekint.

A világ jövője és sorsa múlik azon, miként rendezi kapcsolatait Kína és az Egyesült Államok. Ez az évszázad kérdése, amelyre a két országnak választ kell adnia

− mondta Hszi Csin-ping.

A telefonbeszélgetés előtt nem sokkal a Fehér Ház egyik magas rangú, neve elhallgatását kérő tisztségviselője azt mondta, hogy Joe Biden egyértelművé tette, hogy nincs szándékában elállni a Pekingre gyakorolt nyomástól az emberi jogok, a kereskedelem és más olyan ügyek kérdésében, amelyekben az elnök szerint Kína nem igazodik a nemzetközi jogszabályokhoz.

(Borítókép: Joe Biden. Fotó: Kevin Lamarque / Reuters)

Rovatok