Index Vakbarát Hírportál

Harangzúgással kezdődött a szeptember 11-i megemlékezés New Yorkban

2021. szeptember 11., szombat 16:10 | aznap frissítve

Harangzúgással és egyperces csenddel kezdődtek meg a New York-i Ground Zero emlékhelyen a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 20. évfordulós megemlékezései – adta hírül az MTI.

Az eseményt pontosan húsz évvel az Egyesült Államok területén valaha elkövetett leghalálosabb terrortámadás kezdeti időpontja után nyitották meg. Joe Biden amerikai elnök, Barack Obama és Bill Clinton volt elnökök, a kongresszus tagjai és más tisztségviselők csatlakoztak az áldozatok hozzátartozóinak tömegéhez a New York-i szeptember 11-i emléktéren. Donald Trump volt elnököt is meghívták egy manhattani megemlékezésre.

Joe Biden nem mond beszédet egyik megemlékezési helyszínen sem. Ehelyett az elnök pénteken késő este videoüzenetet tett közzé, amelyben arról beszélt, hogy számára szeptember 11. legfontosabb tanulsága az a „valódi nemzeti egység”, amely megszületett a támadások után.

Az egység a legnagyobb erősségünk

– fogalmazott Joe Biden. Az elnök kiemelte: függetlenül attól, mennyi idő telik el a támadások óta, a megemlékezések mindent olyan fájdalmasan visszahoznak, mintha csak pár másodperce történt volna meg a tragédia.

Az emlékmű ott áll, ahol a terroristák által eltérített repülőgépek nem sokkal egymás után becsapódtak a World Trade Center ikertornyaiba. A történelem legvéresebb merényletsorozatában csaknem háromezren vesztették életüket.

Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill szombaton Virginiába és Pennsylvaniába is elutazik, hogy a húsz évvel ezelőtti terrortámadás mindhárom helyszínén részt vegyen a megemlékezésen. A pennsylvaniai ünnepségen George W. Bush egykori elnök is beszédet mond.

A megemlékezés helyi idő szerint 8:40-kor kezdődött az amerikai nemzeti himnusszal, majd 8:46-kor, amikor húsz évvel ezelőtt az American Airlines 11-es járata belecsapódott a World Trade Center északi tornyába, egyperces csend következett – írja a Guardian.

Ezután Mike Low, a 11-es járat egyik utaskísérőjének édesapja tartott beszédet, és arra kérte az embereket, hogy

ma ne számokra vagy egy dátumra emlékezzünk, hanem ezeknek a hétköznapi embereknek az arcára. 

Ezek után az áldozatok nevének felsorolása kezdődött meg. Az első név Gordon M. Aamoth J-é, a Sandler, O’Neil and Partners bankáráé volt, majd ábécésorrendben emlékeztek az áldozatokra, mintegy két órán keresztül – írja a New York Times.

Később Bruce Springsteen énekelte el I’ll See in My Dreams című nótáját 2020-as Letter to You című lemezéről. Ahogy szövege szól:

A napok egyre csak futnak, de én emlékszem rád, barátom. És bár elmentél közülünk, és a szívem kiürült, álmaimban mindig látlak még.

Az Egyesült Államok elleni húsz évvel ezelőtti terrortámadás áldozatainak közös küldetésére emlékeztetett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az egykori repülőgépes merényletek második célpontjánál, a Pentagonban tartott szombati ünnepségen.

Emlékezünk közös elkötelezettségükre, hogy megvédik a köztársaságunkat és hogy bátran szembe néznek az új veszélyekkel

– mondta a Biden-kormány védelmi minisztere. Megjegyezte, hogy az általuk ma védelmezett állampolgárok majdnem egynegyede szeptember 11. után született, köztük sokan a néhány héttel ezelőtti afganisztáni öngyilkos robbantásban megölt 13 amerikai katona közül is.

Ahogy az évek múlnak, biztosítanunk kell, hogy minden amerikai honfitársunk tudja és megértse, mi történt itt szeptember 11-én, Manhattanben és a pennsylvaniai Shanksville-ben

– mondta a Pentagon vezetője. Hangsúlyozta:

A mi felelősségünk az emlékezés. És kötelességünk megvédeni a demokráciánkat.

Kamala Harris alelnök Shanksvilleben mondott beszédében emlékezett meg az American Airlines 93-as járatának utasairól és személyzetéről, akik harcba szálltak a gépeltérítőkkel, így a repülő lezuhant, mielőtt elérte volna célját.

Ahogy elmondta, az áldozatok egyszerre megtestesítik a hősiességet, az egységet és a bátorságot. Az alelnök szerint az amerikaiaknak emlékezniük kell szeptember 11-re, de egyszerre a jövőbe is kell tekinteniük.

A jövőbe is kell tekintenünk. Mert azt hiszem, hogy ők negyvenen is ezért küzdöttek – a jövőnkért

– fogalmazott Harris.

A megemlékezésen részt vett George W. Bush is, aki a terrortámadások idején volt az Egyesült Államok elnöke. Bush beszédében szintén az egységre helyezte a hangsúlyt.

A szeptember 11-i támadásokat követő hetekben és hónapokban büszke voltam arra, hogy egy elképesztő, ellenálló, egységes népet vezethetek. Ami Amerika egységét illeti, azok a napok távolinak tűnnek

– fogalmazott a volt elnök. Hozzátette:

Magyarázatok és megoldások nélkül jöttem. Csak azt tudom elmondani, amit láttam. A megpróbáltatás és gyász napján azt láttam, hogy emberek milliói ösztönösen megragadják a szomszédjuk kezét, és összefognak egymással. Ezt az Amerikát ismerem.

Később Joe és Jill Biden is megérkezett a helyszínre, ahol az emlékműnél egy koszorút helyeztek el. Ezután az elnök és a first lady programja a Pentagonnál folytatódik a Virginia állambeli Arlingtonban.

A negyedik eltérített gép, amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat), az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le.

A merényletsorozatban velük együtt csaknem háromezren vesztették életüket.

(Borítókép: Bill Clinton, Hillary Clinton, Barack Obama, Michelle Obama, Joe Biden, Jill Biden és Michael Bloomberg, New York egykori polgármestere a megemlékezésen 2021. szeptember 11-én) 

Rovatok