Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa visszatérést sürgetett Európa keresztény gyökereihez

2021. szeptember 12., vasárnap 18:51

Az ateizmus rabszolgaságával szemben a hit szabadságát hangsúlyozta Ferenc pápa, és a visszatérést sürgette Európa keresztény gyökereihez a vasárnap megkezdődött szlovákiai látogatásán, a pozsonyi nunciatúrán tartott ökumenikus találkozón – adta hírül az MTI.

Ferenc pápa olasz nyelven elmondott beszédében emlékeztetett, hogy Szlovákiában a keresztény közösségek élete az ateista üldöztetések után indulhatott csak újra, amelyek megvonták vagy nehéz próbára tették a vallásgyakorlás szabadságát.

A hit szabaddá vált megélése azonban újabb problémákhoz vezetett – mondta az egyházfő, aki szerint az emberek szívesen felcserélték szabadságukat egy „kényelmesebb” rabszolgaságra, melyben

alávetik magukat annak, hogy mások döntsenek helyettük, kenyér és biztonság fejében.

A pápa úgy vélte, éppen Európa szívében kell feltenni a kérdést, hogy a keresztények az Evangélium igazságától várják-e a szabadságot, vagy inkább „komfortzónába” menekülnek, mely látszólag nyugodt életet biztosít számukra.

Az egyházfő azt kérdezte: hogyan térhet vissza Európa a keresztény gyökereihez, ha mi magunk is gyökértelenek vagyunk, hogyan álmodhatunk ideológiamentes Európáról, ha nincsen bátorságunk a Jézus kínálta szabadságot az egyéni érdekek elé helyezni.

Nehéz az Evangéliumtól átitatott Európát követelni anélkül, hogy a kontinensen egységesek lennénk, és törődnénk egymással

– mondta a pápa.

Ferenc pápa Budapestről utazott Pozsonyba, ahol a repülőtéren kisebb tömeg, többnyire fiatalok és gyermekes családok üdvözölték. Vasárnap este magántalálkozót tart a Jézus Társasága tagjaival.

Hétfőn a pápát Zuzana Caputová államfő fogadja, majd a civil társadalom és a diplomáciai testület tagjaival találkozik. A Szent Márton-székesegyházban a szlovákiai katolikus egyház tagjaival találkozik, később pedig a zsidó közösség képviselőivel. Magánlátogatást tesz a pozsonyi Betlehem-központba, találkozik a pozsonyi parlament elnökével Eduard Hegerrel és Boris Kollar kormányfővel is.

Rovatok