Index Vakbarát Hírportál

Moszkva szerint az Egyesült Államok beavatkozik az orosz választásokba

2021. szeptember 12., vasárnap 17:02

Dokumentáltan bizonyított, hogy az Egyesült Államok beavatkozik az orosz választásokba a Navalnij-féle „okos szavazás” támogatásával – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Szolovjov Live YouTube-csatornának nyilatkozva.

Zaharova szerint amerikai informatikai nagyvállalatok támogatják az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus csapata által kidolgozott „okos szavazás” nevű projektet, amelynek célja a választásokon azoknak a jelölteknek a támogatása, akik a kerületükben a legnagyobb eséllyel vehetik fel a versenyt a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjével szemben.

Pénteken John Sullivan amerikai nagykövetet bekérették a moszkvai külügyminisztériumba, ahol Szergej Rjabkov tárcavezető-helyettes fogadta, és „kategorikusan elfogadhatatlannak” nevezte az orosz belügyekbe való beavatkozást.

Konkrét tényeket mutattunk be az amerikai félnek, amelyek bizonyítják, hogy az Amerikai Egyesült Államok területéről, amerikai internetes monopóliumok tulajdonában lévő és moderált internetes platformok segítségével, egyértelműen beavatkoznak belső folyamatainkba – a politikai folyamatokba, a választási folyamatokba, a választásokba –, ami dokumentáltan bizonyított

– nyilatkozott Zaharova a Szolovjov Live YouTube-csatornán.

Az orosz szóvivő közlése szerint amerikai részről a kérdést még nem kommentálták. Zaharova emlékeztetett, hogy az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet, a Roszkomnadzor az elmúlt hetekben amerikai online cégeket szólított fel az „okos szavazást” támogató oldalak és termékek eltávolítására, és blokkolta az oroszországi elérhetőségüket.

Zaharova a Ragyio Rossziji adónak nyilatkozva rámutatott, hogy az „okos szavazás” szervereinek IP-címe túlnyomórészt amerikai. A szóvivő a Roszkomnadzorra hivatkozva azt állította, hogy a projekt központi elemét jelentő alkalmazást a Pentagonhoz köthető szakemberek fejlesztették ki.

Az orosz választók szeptember 17–19. között szavaznak a szövetségi parlament alsóházának új összetételéről. Ezzel egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, háromét pedig közvetve választják meg, és eldől 39 regionális törvényhozás mandátumainak sorsa is.

Rovatok