Index Vakbarát Hírportál

Bajba került három hegymászó a Rakaposin

2021. szeptember 13., hétfő 12:12

Három hegymászó rekedt fenn a pakisztáni Rakaposi-hegyen, amelyet a világ 27. legmagasabb csúcsaként tartanak számon. A cseh Jakub Vlček és Peter Maček, valamint a pakisztáni Vadzsidullah Nagri már lefelé ereszkedett, amikor a viharos idő miatt 6900 méteres magasságban csapdába került.

A helyi hatóságok mentést szerveztek a megmentésükre. A helikopter ma szállt fel, és megpróbálja megközelíteni a bajba jutott alpinistákat, hogy lehozzák őket a hegyről. Helyi források szerint a mentési művelet első fordulójában a pilóták 6000 méteres magasság felett repültek, de a hegyet felhők borították, és a szél túl erős volt, emiatt kénytelenek voltak visszafordulni. A második forduló sem volt sikeresebb a rossz időjárási viszonyok miatt, de a mentőakció folytatódik.

Az elakadt hegymászók műholdas telefonon tartják a kapcsolatot családjukkal.  A hegymászók bíznak benne, hogy megmenekülnek, annak ellenére, hogy erejük végén járnak. Egyikük fagyásban szenved, másikuknak magaslati betegsége van. 

A pakisztáni idegenforgalmi, sport- és kulturális miniszter szerint a cseh mászóknak nem volt engedélyük a pakisztáni kormánytól. Zulfi Bukhari hangsúlyozta: mindenkitől elvárják, aki hasonló expedícióra indul, hogy  saját biztonsága érdekében betartsa a törvényeket és előírásokat.

Rovatok