Index Vakbarát Hírportál

Ilyen a tálibok által garantált sajtószabadság, 150 orgánum zárt be

2021. szeptember 14., kedd 15:34

Amióta augusztus közepén elbukott a nyugati támogatású kormány és a tálibok elfoglalták Afganisztán fővárosát, Kabult, több mint 150 sajtóorgánum szüntette be a működését a belső-ázsiai ország 20 tartományában. 

A Tolo News afgán hírportál beszámolója szerint a gazdasági nehézségek és a tálib-rendszerrel érkező korlátozások miatt húzták le a rolót mások mellett rádiók, televíziócsatornák és nyomtatott hírlapok szerkesztőségei. 

Az afganisztáni újságírószövetségek vezetői figyelmeztetnek: ha ez a trend így folytatódik, elbúcsúzhatunk a szabad sajtótól Afganisztánban. 

Eközben a nyugati fősodrású média szerint egyre több jelentés érkezik Afganisztánból arról, hogy újságírókkal számolnak le a szélsőséges fegyveresek, akik korábban elég világosan kijelentették, hogy általános kegyelmet hirdetnek mindenkinek. Megfigyelők szerint ezek üres szavak. 

Arra, hogy mi vár a szabadsajtóra Afganisztánban, rossz előjelként szolgál annak a két újságírónak a története, akiket lilára vertek egy kabuli nőjogi tüntetés tudósításáért. 

Szemléltető az is, hogy két hete

gépfegyveres tálibokkal a háttérben mondta be a tévében a Peace Studio (Béke Stúdió) műsorvezetője, hogy nem kell félni a szélsőségesektől, akik garantálni fogják a sajtószabaságot (is). 

Rovatok