Index Vakbarát Hírportál

Nincs áru a boltokban, a britek nem vezetik be a vámellenőrzést az EU-s termékekre

2021. szeptember 14., kedd 19:39

Annak ellenére, hogy a Brexit után már az idén be kellene vezetni a teljes vámellenőrzést az Európai Unióból érkező árukra, az Egyesült Királyság ezt jövő év közepére halasztja. 

London azzal indokolta az egyoldalú döntést, hogy áruhiány van a királyságban. A brit kormány jelenleg azt tervezi, hogy jövő év január elsejétől lép életbe a vámellenőrzés, majd július elsejétől válik szükségessé az árubevitelhez a minőségbiztonsági nyilatkozat bemutatása. 

Az Egyesült Királyság álláspontja szerint a brit vállalatok a mai napig nem tudtak alkalmazkodni az EU-val való kereskedelem új szabályaihoz. Emlékezetes, hogy a szigetország kilépését követő átmeneti időszak után micsoda káosz alakult ki az áruforgalomban

London azt állítja, hogy a koronavírus-járvány komoly gondokat okozott az ellátási láncában, különösen a mezőgazdasági termékek terén. 

Meglehet, a Downing Street így próbálja rávenni az Európai Bizottságot arra, hogy tárgyalja újra az északír protokollt, amely korábban heves indulatokat váltott ki a korona-párti és az Ír-sziget egyesítését szorgalmazó táborok között. 

A protokoll elfogadásával kompromisszumos megoldás jött létre London és Brüsszel között: Észak-Írország úgy távozott az Egyesült Királyság tagjaként az EU-ból, hogy közben része maradt az uniós közös piacnak. Ez viszont azzal járt, hogy egy kvázi tengeri határ jött létre Nagy-Britannia és az Ír-sziget északi csücske között, ugyanis a protokoll értelmében úgy kell ellenőrizni az Egyesült Királyságból Észak-Írországba érkező termékeket, mintha utóbbi EU-s tagállam lenne. Ez volt az ára annak, hogy elkerüljék az északír fizikai határt, amelyet a több évtizednyi politikai szembenállást lezáró nagypénteki megállapodás szüntetett meg. 

Mindazonáltal fontos észben tartani, hogy az északír protokollnak van egy olyan cikkelye, amely felhatalmazza a feleket, hogy egyoldalú lépést hozzanak, ha a megállapodás a gyakorlatban negatív következményekkel jár.

Boris Johnson pedig kilátásba helyezte: kész alkalmazni a cikkelyt, ha a protokoll súlyos gazdasági, társadalmi vagy kereskedelmi problémákat okoz. 

(Euronews, Euractiv)

Rovatok