Index Vakbarát Hírportál

Európai Parlament: el kell ismerni az azonos neműek házasságát

2021. szeptember 14., kedd 11:54

El kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát az Európai Unióban – jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői az unióban élő LMBTI-közösséghez tartozók jogairól szóló állásfoglalásukban kedden az MTI szerint.

A dokumentumban leszögezték, hogy az Európai Uniónak fel kell számolnia az akadályokat, amelyek gátolják a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket az alapjogaik gyakorlásában, beleértve a szabad mozgás és a családegyesítés jogát. Az állásfoglalás szerint az egyik tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot az összes többi tagállamban egységes módon kellene elismerni, és az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal azonos módon kellene kezelni.

Emellett arra biztatták a tagállamokat, hogy ismerjék el a gyermekek jog szerinti szüleinek a születési anyakönyvi kivonatban feltüntetett felnőtteket. A képviselők szerint a családegyesítés során a szivárványcsaládoknak ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint a heteroszexuális pároknak. A családokat az egész unióban egységesen kellene kezelni ahhoz, hogy a tagállamok között mozgó családok gyermekei ne válhassanak hontalanná – jelentették ki.

Végezetül a képviselők szerint az Európai Bizottságnak jogérvényesítési eljárást kellene indítania Romániával szemben, mivel a házas- és élettársakról szóló jogszabályait az Európai Unió Bírósága korábbi ítélete ellenére sem módosította az azonos nemű párokra vonatkozóan.

Az állásfoglalás szövegébe az is BEKERÜLT, hogy Magyarországon és Lengyelországban hátrányos megkülönböztetés éri az LMBTI-közösséget.

Az Európai Parlament emiatt további uniós intézkedéseket, köztük kötelezettségszegési eljárást, igazságszolgáltatási és költségvetést érintő lépéseket vár a két ország kormánya ellen.

AZ EURÓPAI PARLAMENT STRASBOURGI PLENÁRIS ÜLÉSÉN 387 SZAVAZATTAL, 161 ELLENSZAVAZAT ÉS 123 TARTÓZKODÁS MELLETT FOGADTÁK EL AZ ÁLLÁSFOGLALÁST.

Az hvg.hu szerint a magyar pártok közül az MSZP, a DK és a Momentum képviselői szavaztak igennel a javaslatra. A Fidesz és a KDNP EP-képviselői nemmel szavaztak, míg a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott.

(Borítókép: Gombkötő Emma / Index)

Rovatok