Index Vakbarát Hírportál

Kormányváltás Norvégiában, a szociáldemokraták váltják a konzervatívokat

2021. szeptember 14., kedd 06:38

Erna Solberg norvég miniszterelnök hétfőn este elismerte választási vereségét kihívójával, Jonas Gahr Støréval szemben – számolt be az MTI.

Gratulálok Jonas Gahr Størénak, jelen helyzetben a kormányváltáshoz szükséges világos többségéhez

 – mondta a 61 éves politikus párttársai előtt tartott beszédében az ellenzéki, szociáldemokrata Munkáspárt jelöltjének címezve szavait. Mint mondta, a választási kampány „kemény volt, de jó”. A 2013 óta hatalmon lévő kormányfő kijelentette, hogy le fog mondani, de rendkívül büszke arra, amit a kormányzó Konzervatív Párt elért az utóbbi nyolc évben.

A 61 éves Jonas Gahr Støre volt mezőgazdasági miniszter a maga részéről hangsúlyozta, hogy a balközép ellenzéki blokk nyerte meg a parlamenti helyek többségét, ezért készek koalíciós kormányt alakítani a Munkáspárt hagyományos partnereivel, a Centrum Párttal és a Szocialista Baloldallal. Úgy fogalmazott, hogy ez lenne az „A terv”. „Végre elmondhatjuk: sikerült!” – hangoztatta a politikus, akire sokan tekintenek a miniszterelnöki tisztség várományosaként.

Støre egyben megköszönte politikai riválisának, Solbergnak a nyolc év hivatalban töltött ideje alatt elért eredményeket.

Jó és állhatatos miniszterelnöke volt Norvégiának

 – hangsúlyozta Støre, aki szerint Solberg biztonságosan átvezette az országot több nehéz válságon. A vasárnap és hétfőn tartott parlamenti választáson leadott szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága nyomán az ellenzéki blokk mintegy száz mandátumot szerzett a 169 fős norvég parlamentben.

Rovatok