Index Vakbarát Hírportál

Szomália miatt fő a feje az amerikai titkosszolgálatoknak

2021. szeptember 15., szerda 11:05

Az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója szerint nem Afganisztán jelenti a legfőbb problémát az Amerikai Egyesült Államoknak az esetleges terrorakciók kapcsán. Avril Haines egy konferencián azt mondta: Szomália, Jemen, Szíria és Irak nagyobb fenyegetést jelent Washingtonnak. Hozzáfűzte: az Iszlám Állam felelős elsősorban a terrorfenyegetettségért, annak dacára is, hogy az afganisztáni tálib hatalomátvétel félelmet gerjesztett, közölte a CNN.

Az igazgató jelezte: az afganisztáni hírszerzés információgyűjtési lehetőségei mérséklődtek, mivel az amerikai haderőt kivonták onnan, a Washington által támogatott kabuli kormány pedig megbukott. Ugyanakkor megjegyezte: a hírszerző közösség már egy ideje készült erre a forgatókönyvre.

Az ISIS-K, az Iszlám Állam afganisztáni szárnya vállalta az augusztus 26-i merényletet, amelyben 13 amerikait és számos afgánt öltek meg. Haines szerint figyelemmel kísérik, hogy terrorista szervezetek újraszerveződnek-e. Utalt arra, hogy az Iszlám Állam Szíriában és Irakban még működik, bár amerikai lépések következtében befolyásuk csökkent. Az al-Kaida jemeni szervezete már megpróbált megszervezni amerikai terrortámadást.

Szomáliában az al-Shabaabbal szemben kell fellépni, amely egy Kenyában található amerikai érdekeltség ellen követett el terrorakciót 2020-ban.

A merényletben több amerikai lelte halálát.

Az igazgató hangsúlyozta: a titkosszolgálatok lépéseinek köszönhetően 2001. szeptember 11-e óta jelentős mértékben csökkent az Amerikai Egyesült Államok terrorfenyegetettsége. erőfeszítéseknek köszönhetően.

Rovatok