Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa a kassai cigánytelepen: nem könnyű túllépni az előítéleteken

2021. szeptember 15., szerda 11:23 | aznap frissítve

Ahogy korábban az Index is beszámolt róla, vasárnap Ferenc pápa tartotta Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét.

Az esemény után a szentatya Szlovákia felé vette az irányt, ahol előbb Pozsonyban tartott beszédet az elnöki palota udvarán szlovákiai politikai vezetők, a diplomáciai testületek és a civil társadalom képviselői előtt. 

Ferenc pápa később Kassa nyomornegyedébe is ellátogatott, ahol a környék közbiztonsága annyira katasztrofális, hogy a buszsofőrök csak veszélyességi pótlék ellenében hajtanak be. Őszentsége útjának részeként a Luník IX nevű külvárosban mélyszegénységben élő helyi romákkal, papokkal és szerzetesekkel találkozott,  akik segítenek a környéken élők felemelkedésében. 

Magyar Kurír kedd este közzétette Ferenc pápa kassai beszédének teljes magyar nyelvű fordítását, melyben a pápa arról is beszélt, hogy a keresztények körében sem könnyű túllépni az előítéleteken. 

Nem könnyű megbecsülni másokat, amikor gyakran akadályt látunk bennük, vagy ellenségeket, akik ítélkeznek anélkül, hogy ismernék a többiek arcát és történetét.

De hallgassuk meg, mit mond Jézus az evangéliumban: »Ne ítélkezzetek!« (Mt 7,1) Az evangéliumot nem szabad gyengíteni, nem szabad felhígítani. Ne ítélkezzetek! – mondja nekünk Krisztus. Mi azonban sokszor nem csak hogy megalapozatlanul beszélünk, vagy csak mert hallottuk másoktól, hanem helyesnek is tartjuk, hogy mások szigorú bírái legyünk. Megbocsátóak vagyunk saját magunkkal szemben, szigorúak másokkal. Az ítéleteink milyen gyakran inkább előítéletek! És szavakkal eltorzítjuk Isten gyermekeinek a szépségét, akik a testvéreink. Nem szabad a másik ember valóságát a saját előregyártott modelljeinkbe zsugorítani, nem szabad sémákat húzni az emberekre. 

Rovatok