Index Vakbarát Hírportál

Európai Parlament: menedéket kell adni az afgánoknak

2021. szeptember 16., csütörtök 22:06

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban arra szólították fel az uniós tagállamokat, hogy értékeljék újra a jelenlegi és a közelmúltbeli afgán menedékjogi kérelmeket – beleértve az elutasítottakat is.

A törvényhozók aláhúzták, hogy 

semmilyen körülmények között nem lehet a menekülteket afganisztánba visszatoloncolni. 

A plenáris ülésén 536 szavazattal, 96 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők elsősorban arra szólították fel az Európai Bizottságot,  hogy terjesszen be jogalkotási javaslatot a humanitárius vízumokról és arról, hogy a tagállamok között egyenlően osszák meg a menekültkérdésben a felelősséget. 

Közös fellépésre szólították fel az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy a még Afganisztánban tartózkodó uniós polgárokat és a veszélyeztetett afgánokat a rendelkezésre álló biztonságos útvonalakon keresztül evakuálni tudják az országból.

Hangsúlyozták: az uniónak támogatnia kell a szomszédos országokat, és segítenie kell a humanitárius folyosók létrehozását, amelyeken keresztül élelmiszersegély, víz, higiéniai szolgáltatások és gyógyszerek juttathatók célba. Emellett alkalmazni kell az európai menekültügyi és migrációs politikát, melynek –  véleményük szerint – elsősorban a leginkább veszélyeztetettek és a kiszolgáltatottak áttelepítésére kell koncentrálnia.

Tartalmaznia kell továbbá egy különleges vízumprogramot a tálib rezsim elől menekülő és az uniótól védelmet kérő afgán nők számára – jelentették ki.

A képviselők elismerték, hogy logisztikai és humanitárius ügyekben együttműködésre van szükség a tálib kormánnyal annak érdekében, hogy a rászoruló polgári lakossághoz eljusson a segítség, és hogy az országot elhagyni próbáló külföldiek és afgánok biztosan kijuthassanak az országból. 

A Fidesz és KDNP képviselői az állásfoglalás ellen szavaztak.

A Momentum és az MSZP képviselői tartózkodtak, a DK politikusai pedig nem vettek részt a szavazáson. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke a voksolással kapcsolatban azt mondta, „a legrosszabb forgatókönyv, ha Európa most millióknak küld felelőtlenül meghívót” és szét akarja őket osztani.

Rovatok