Index Vakbarát Hírportál

Attól félt a vezérkari főnök, hogy Donald Trump atomháborút indít az utolsó utáni pillanatban

2021. szeptember 16., csütörtök 09:06

Donald Trump kételkedését fejezte ki, hogy Mark Milley vezérkari főnök az ő elnöksége alatt tudta nélkül felvette a kapcsolatot a kínai adminisztrációval, de hozzátette, hogy amennyiben a hír igaz, az hazaárulásnak minősül – számolt be a Fox News. A volt elnök szerint Milley csak azért találta ki a történetet, hogy elvonja a figyelmet az afganisztáni fiaskóról.

A CNN szerzett meg egy példányt Bob Woodward veterán riporter és Robert Costa, a Washington Post újságírójának megjelenés előtt álló, „Veszedelem” (Peril) című könyvéből.

A szerzők szerint a Capitolium január 6-i ostroma után Donald Trump katonai főtanácsadója, az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke önhatalmúan lépéseket tett annak megakadályozására, hogy az akkori elnök utolsó hivatali napjaiban nukleális támadást indíthasson, ha lett volna ilyen szándéka.

A szerzők szerint Milley megrémült a Capitoliumnál történtek miatt, és

biztos volt benne, hogy Trump mentálisan teljesen leépült a választások eredménye után, mániákusan üvöltözött stábja tagjaival, és teljesen belemerült a saját alternatív valóságába.

Ezek után a vezérkari főnök összehívott egy titkos találkozót a Pentagonban, és közölte a katonai vezetőkkel, hogy

csak akkor fogadjanak el bármilyen parancsot, ha azt ő személyesen ellenjegyzi.

Milley két fedett telefonbeszélgetést is folytatott a kínai vezérkari főnökkel, és többek között azt mondta neki:

Li tábornok, mi már öt éve ismerjük egymást. Ha támadni fogunk, előre értesítem önt, hogy ne érje meglepetésként önöket.

Joe Biden amerikai elnök szerdán teljes támogatásáról biztosította az ő adminisztrációjában is a vezérkari főnöki tisztet betöltő Mark Milleyt – írja a Washington Post.

Abszolút megbízom Milley tábornokban

– mondta Joe Biden, miután Donald Trump és republikánus törvényhozási szövetségesei a vezérkari főnök elmozdítását követelték.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy Donald Trump adminisztrációjának tagjai szabotálták az elnök egyes intézkedéseit, és időnként elemeltek dokumentumokat az íróasztaláról, attól tartva, hogy a hadsereg főparancsnokaként geopolitikailag rendkívül káros intézkedéseket hozhat meg.

Rovatok