Index Vakbarát Hírportál

Nagyobb lett az ózonlyuk, mint az egész Antarktisz

2021. szeptember 16., csütörtök 19:35

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) szerint szokatlanul nagy idén a déli félteke fölötti ózonlyuk, amely nagyobb, mint az Antarktisz teljes területe – írja az MTI.

A Földet az ártalmas napsugaraktól védelmező ózonrétegben minden évben jelentkező lyuk az átlagos indulás után a szokásosnál nagyobbra nőtt az elmúlt héten, és Vincent-Henri Peuch, a C3S vezetője szerint az adatok arra utalnak, hogy az idei ózonlyuk a szokásosnál jóval nagyobb és talán mélyebb is lesz.

A lyuk jelenleg hasonló a tavalyihoz, amely szintén szokásosan indult, ám aztán az egyik legmélyebb és leghosszabb ideig tartó ózonhiány lett a feljegyzések 1979-es kezdete óta. Az idei lyuk is már a legnagyobb 25 százalék közé tartozik, de a C3S vezetője szerint nem kell aggódni.

Az ózon a Napból érkező ibolyántúli sugarakat nyeli el, a hiányában pedig erős, az élő sejteket károsító napsugárzás éri a Földet.

Az ózonlyuk szeptember és október közepe között éri el a maximális kiterjedését a Déli-sarkvidék fölött, decemberre pedig rendszerint összezárul.

Az ózonréteg 1987 óta regenerálódik az Antarktisz – akkor tiltották be többek között a hűtőszekrényekben és szórófejes dobozokban használt ózonpusztító vegyszereket –, ám a 2060-2070-es évekig is eltarthat a folyamat, míg teljesen le nem bomlanak a károsító anyagok.

Rovatok